Parasjat Inspiratie – Ki teetsee

לֹא־יִֽהְיֶ֥ה לְךָ֛ בְּכִֽיסְךָ֖ אֶ֣בֶן וָאָ֑בֶן גְּדוֹלָ֖ה וּקְטַנָּֽה: לֹא־יִֽהְיֶ֥ה לְךָ֛ בְּבֵֽיתְךָ֖ אֵיפָ֣ה וְאֵיפָ֑ה גְּדוֹלָ֖ה וּקְטַנָּֽה:

U mag niet twee verschillende weegstenen in uw zak hebben, een grote en een kleine. U mag in uw huis niet twee verschillende efa’s hebben, een grote en een kleine.

– Deuteronomium 25:13-14

In het Toragedeelte van deze week staan 74 verschillende mitswot. Eén ervan gaat over een zware overtreding: fraude. We mogen geen verschillende gewichten in ons huis hebben waarmee we mensen kunnen bedriegen.

Het gebod lijkt eenvoudig, maar als we aandachtig lezen, zien we dat het gaat over het bewaren of houden van twee verschillende gewichten of maten. Het probleem is de reden waarom we twee gewichten hebben. Want als we twee verschillende gewichten of maten hebben, hebben we de intentie om fraude te plegen. Het gebod heeft te maken met de intentie, het doel.

Het gebod gaat dus over de intentie om fraude te plegen. Het maakt niet uit of we de gewichten of maten gebruiken, de boekhouding vervalsen of oneerlijk zakendoen; als we van plan zijn om fraude te plegen, overtreden we de Tora.

Het negatieve gebod om je naaste niet te bedriegen past in het concept van ‘je hart en gedachten’ bij het doen van mitswot; we moeten vanuit een juiste hartsgesteldheid met onze naaste omgaan. Bedrog en oplichting tonen aan dat we onze naaste niet liefhebben als onszelf.

Sjabbat sjalom

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.