Parasjat Inspiratie – Ki tavo

וְלָֽקַחְתָּ֞ מֵֽרֵאשִׁ֣ית | כָּל־פְּרִ֣י הָֽאֲדָמָ֗ה אֲשֶׁ֨ר תָּבִ֧יא מֵֽאַרְצְךָ֛ אֲשֶׁ֨ר יְהֹוָ֧ה אֱלֹהֶ֛יךָ נֹתֵ֥ן לָ֖ךְ וְשַׂמְתָּ֣ בַטֶּ֑נֶא וְהָֽלַכְתָּ֙ אֶל־הַמָּק֔וֹם אֲשֶׁ֤ר יִבְחַר֙ יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ לְשַׁכֵּ֥ן שְׁמ֖וֹ שָֽׁם: וּבָאתָ֙ אֶל־הַכֹּהֵ֔ן אֲשֶׁ֥ר יִֽהְיֶ֖ה בַּיָּמִ֣ים הָהֵ֑ם וְאָֽמַרְתָּ֣ אֵלָ֗יו הִגַּ֤דְתִּי הַיּוֹם֙ לַֽיהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ כִּי־בָ֨אתִי֙ אֶל־הָאָ֔רֶץ אֲשֶׁ֨ר נִשְׁבַּ֧ע יְהֹוָ֛ה לַֽאֲבֹתֵ֖ינוּ לָ֥תֶת לָֽנוּ:

… dat u van de eerstelingen neemt van alle vruchten van het land, die u binnenhaalt van uw land, dat de HEERE, uw God u geeft; en u moet die in een korf leggen en naar de plaats gaan die de HEERE, uw God, zal uitkiezen om Zijn Naam daar te laten wonen. U moet naar de priester gaan die er in die dagen zal zijn, en tegen hem zeggen: Ik verklaar heden voor de HEERE, uw God, dat ik gekomen ben in het land dat de HEERE onze vaderen gezworen heeft ons te geven.

– Deuteronomium 26:2-3

Het Toragedeelte van deze week begint met een beschrijving van het bikoeriemoffer.

In Leviticus 23:16-17 lezen we dat het offeren van de bikoeriem elk jaar op Sjavoe’ot begint. De bikoeriem, de eerstelingen, worden in een mand of korf naar de dienstdoende koheen [priester] in de Tempel gebracht. De offeraar zegt een gedeelte uit Deuteronomium 26; een samenvatting van de geschiedenis van de kinderen van Israël voordat ze in het land van belofte kwamen. Daarna worden de eerstelingen aan de koheen gegeven die ze kan nuttigen. Vanaf het moment dat de offeraar het bikoeriemoffer heeft gebracht, mag zijn oogst gegeten en gebruikt worden. Er mag niets van geconsumeerd worden voordat het bikoeriemoffer is gebracht.

Er is een grote misvatting dat ‘het eerstelingenoffer’ op Pèsach zou plaatsvinden. De omèr, of het offer van de schoof, kan vanaf de 2e dag van matsa tot Sjavoe’ot worden gebracht. Dit offer verschilt erg van het bikoeriemoffer. Voor het offer van de schoof wordt een schoof graan – één voor het hele volk Israël – naar de koheen gebracht. Die brengt het op het altaar en beweegt het. Er is geen mand, geen tekst om te reciteren, het is alleen graan en geen enkele andere vrucht; kortom: het is een heel ander offer.

Het bikoeriemoffer werd gebracht vanuit elke boerderij en akker die dicht genoeg nabij Jeruzalem was zodat de eerstelingen niet zouden bederven tijdens de reis. Elk dorp bracht hun bikoeriem naar de Tempel met uitbundig vieren en fanfare. Optochten vanuit boerensteden uit heel Israël kwamen naar Jeruzalem onder muzikale begeleiding, met trommels en dans, om de bikoeriem naar de Tempel te brengen. De bikoeriem was één van de meest vreugdevolle offers in de Tempel.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.