Parasjat Inspiratie – Sjoftiem

שֹֽׁפְטִ֣ים וְשֹֽׁטְרִ֗ים תִּתֶּן־לְךָ֙ בְּכָל־שְׁעָרֶ֔יךָ אֲשֶׁ֨ר יְהֹוָ֧ה אֱלֹהֶ֛יךָ נֹתֵ֥ן לְךָ֖ לִשְׁבָטֶ֑יךָ וְשָֽׁפְט֥וּ אֶת־הָעָ֖ם מִשְׁפַּט־צֶֽדֶק: לֹֽא־תַטֶּ֣ה מִשְׁפָּ֔ט לֹ֥א תַכִּ֖יר פָּנִ֑ים וְלֹֽא־תִקַּ֣ח שֹׁ֔חַד כִּ֣י הַשֹּׁ֗חַד יְעַוֵּר֙ עֵינֵ֣י חֲכָמִ֔ים וִֽיסַלֵּ֖ף דִּבְרֵ֥י צַדִּיקִֽם: צֶ֥דֶק צֶ֖דֶק תִּרְדֹּ֑ף לְמַ֤עַן תִּֽחְיֶה֙ וְיָֽרַשְׁתָּ֣ אֶת־הָאָ֔רֶץ אֲשֶׁר־יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ נֹתֵ֥ן לָֽךְ: לֹֽא־תִטַּ֥ע לְךָ֛ אֲשֵׁרָ֖ה כָּל־עֵ֑ץ אֵ֗צֶל מִזְבַּ֛ח יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ אֲשֶׁ֥ר תַּֽעֲשֶׂה־לָּֽךְ:

U moet binnen al uw poorten, die de HEERE, uw God, u geeft, rechters en beambten over uw stammen aanstellen. Zij moeten met een rechtvaardig oordeel rechtspreken over het volk. U mag het recht niet buigen. U mag niet partijdig zijn en geen geschenk aannemen, want een geschenk verblindt de ogen van wijzen en verdraait de woorden van rechtvaardigen. Gerechtigheid, gerechtigheid moet u najagen, opdat u leeft en het land dat de HEERE, uw God, u geeft, in bezit neemt. U mag bij het altaar van de HEERE, uw God, dat u voor uzelf zult maken, geen gewijde paal plaatsen van wat voor geboomte dan ook.

– Deuteronomium 16:18-21

In het Toragedeelte van deze week staat één van de belangrijkste verzen van de Tora. Mosjé Rabbeenoe bespreekt uitvoerig de mitswot van HaSjem en de geschiedenis van de reizen van de kinderen van Israël. Midden in het verhaal herhaalt Mosjé de hoofdtaak die de kinderen van Israël hebben: ‘Gerechtigheid, gerechtigheid moet u najagen’.

De verschillende uitgaven van de Tora interpreteren deze zin op diverse manieren. De mitswot die vlak voor dit vers staan, gaan inderdaad over gerechtigheid in juridische zin. Maar vóór dit gedeelte gaat het over mitswot die niets met juridische gerechtigheid te maken hebben, maar met HaSjems vastgestelde tijden. En na het vers komt opnieuw het verbod op afgoderij aan bod. Deze dingen hebben niets met juridische gerechtigheid te maken.

De term voor juridische gerechtigheid, misjpat, wordt in vers 19 gebruik: ‘U mag het recht niet buigen’. Dit gaat duidelijk over het juridische rechtssysteem. Maar in vers 20 staat niet de term misjpat; er staat: ‘tsèdèk, tsèdèk moet u najagen’. Deze term wordt vaak vertaald als ‘gerechtigheid’. Het betekent de Tora volgen; niet alleen geboden die met juridische gerechtigheid te maken hebben. Het is belangrijk om dit onderscheid op te merken. Het is cruciaal om de Toramitswot na te streven: het recht niet buigen, je niet laten omkopen, 3 keer per jaar naar de Tempel in Jeruzalem gaan en het Chagiga-offer brengen, geen afgodsboom planten,… Kort gezegd: streven om mitswot te doen is van het allergrootste belang.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.