Parasjat Inspiratie – Re’ee

שָׁל֣וֹשׁ פְּעָמִ֣ים | בַּשָּׁנָ֡ה יֵֽרָאֶה֩ כָל־זְכ֨וּרְךָ֜ אֶת־פְּנֵ֣י | יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֗יךָ בַּמָּקוֹם֙ אֲשֶׁ֣ר יִבְחָ֔ר בְּחַ֧ג הַמַּצּ֛וֹת וּבְחַ֥ג הַשָּֽׁבֻע֖וֹת וּבְחַ֣ג הַסֻּכּ֑וֹת וְלֹ֧א יֵֽרָאֶ֛ה אֶת־פְּנֵ֥י יְהֹוָ֖ה רֵיקָֽם: אִ֖ישׁ כְּמַתְּנַ֣ת יָד֑וֹ כְּבִרְכַּ֛ת יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ אֲשֶׁ֥ר נָֽתַן־לָֽךְ:

Drie keer per jaar moet alles wat mannelijk is onder u, verschijnen voor het aangezicht van de HEERE, uw God, op de plaats die Hij zal uitkiezen: op het Feest van de ongezuurde broden, op het Wekenfeest en op het Loofhuttenfeest. Men mag echter niet met lege handen voor het aangezicht van de HEERE verschijnen, maar ieders geschenk moet overeenkomen met de zegen van de HEERE, uw God, die Hij u gegeven heeft.

– Deuteronomium 16:16-17

Op het einde van het Toragedeelte van deze week lezen we het gebod dat Israël naar de Tempel moet gaan. Ze moeten drie keer per jaar optrekken: met Pèsach, met Sjavoe’ot en met Soekot.

Het is opmerkelijk dat er voor Israël geen verplichting wordt genoemd om op andere momenten samen te komen. Er is geen gebod om op Jom Kipoer samen te komen. Er is geen gebod om samen te komen op Rosj HaSjana. Er is geen gebod om op Sjabbat samen te komen. De mitsva gaat uitdrukkelijk over samenkomen op Pèsach, Sjavoe’ot en Soekot.

Wanneer Israël voor deze feesten samenkomt, moeten de mannen een offer brengen. Dit offer wordt uitvoerig besproken in Traktaat Chagiga van de Talmoed. Chag betekent feest en Chagiga is het feestoffer. Op de eerste dag van deze feesten moeten alle mannen ’s morgens naar de Tempel gaan en hun offer aanbieden. Deze offers worden geslacht, klaargemaakt en ofwel geroosterd of gestoofd. Daarna krijgt de offeraar het terug zodat hij het met zijn huis kan eten als een vreugdevol feest voor de kinderen van Israël.

Tijdens Pèsach was het voornaamste stuk vlees op de Sedertafel de Chagiga; niet het Pèsach[lam]. In Jeruzalem waren miljoenen mensen voor het feest en elk huisgezin had tientallen mensen te gast. Elk huisgezin bracht één Pèsach; één Paaslam als offer. Maar ongeveer de helft van de mensen waren mannen en jongens. Aangezien de mannen een offer moesten brengen, was er dus veel vlees op de Sedertafel.

Heel Israël moet het Pèsach, het Paaslam, eten. Om er zeker van te zijn dat iedereen een stukje van het Pèsach had, werd het Pèsach aan de kant gezet en apart gehouden van het vlees van de Chagiga. Op het einde van de Seder werd een stuk Pèsach op een stuk matsa [ongezuurd brood] gelegd, de zegen werd uitgesproken en het Pèsach werd gegeten. Dit stuk matsa met het Pèsach werd in het Grieks ‘de Afikoman’ genoemd. Deze ceremonie werd gehouden om er zeker van te zijn dat iedereen een stukje van het Pèsach at en dit niet verward werd met de Chagiga.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.