Parasjat Inspiratie – Choekat

וַיְדַבֵּ֣ר יְהֹוָ֔ה אֶל־משֶׁ֥ה וְאֶל־אַֽהֲרֹ֖ן לֵאמֹֽר: זֹ֚את חֻקַּ֣ת הַתּוֹרָ֔ה אֲשֶׁר־צִוָּ֥ה יְהֹוָ֖ה לֵאמֹ֑ר דַּבֵּ֣ר | אֶל־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל וְיִקְח֣וּ אֵלֶ֩יךָ֩ פָרָ֨ה אֲדֻמָּ֜ה תְּמִימָ֗ה אֲשֶׁ֤ר אֵֽין־בָּהּ֙ מ֔וּם אֲשֶׁ֛ר לֹֽא־עָלָ֥ה עָלֶ֖יהָ עֹֽל: וּנְתַתֶּ֣ם אֹתָ֔הּ אֶל־אֶלְעָזָ֖ר הַכֹּהֵ֑ן וְהוֹצִ֤יא אֹתָהּ֙ אֶל־מִח֣וּץ לַמַּֽחֲנֶ֔ה וְשָׁחַ֥ט אֹתָ֖הּ לְפָנָֽיו: וְלָקַ֞ח אֶלְעָזָ֧ר הַכֹּהֵ֛ן מִדָּמָ֖הּ בְּאֶצְבָּע֑וֹ וְהִזָּ֞ה אֶל־נֹ֨כַח פְּנֵ֧י אֹֽהֶל־מוֹעֵ֛ד מִדָּמָ֖הּ שֶׁ֥בַע פְּעָמִֽים: וְשָׂרַ֥ף אֶת־הַפָּרָ֖ה לְעֵינָ֑יו אֶת־עֹרָ֤הּ וְאֶת־בְּשָׂרָהּ֙ וְאֶת־דָּמָ֔הּ עַל־פִּרְשָׁ֖הּ יִשְׂרֹֽף: וְלָקַ֣ח הַכֹּהֵ֗ן עֵ֥ץ אֶ֛רֶז וְאֵז֖וֹב וּשְׁנִ֣י תוֹלָ֑עַת וְהִשְׁלִ֕יךְ אֶל־תּ֖וֹךְ שְׂרֵפַ֥ת הַפָּרָֽה:

De HEERE sprak tot Mozes en tot Aäron: Dit is de wetsverordening die de HEERE geboden heeft: Spreek tot de Israëlieten en zeg dat zij een rode koe zonder enig gebrek bij u moeten brengen, waaraan geen onvolkomenheid is, waarop nog geen juk gekomen is. U moet die aan de priester Eleazar geven, en men moet haar buiten brengen, tot buiten het kamp, en haar voor zijn ogen slachten. En de priester Eleazar moet met zijn vinger een deel van haar bloed nemen, en hij moet een deel van haar bloed zeven keer in de richting van de voorkant van de tent van ontmoeting sprenkelen. Men moet de koe voor zijn ogen verbranden. Haar huid, haar vlees en haar bloed, met haar mest, moet men verbranden. De priester moet cederhout, hysop en karmozijn nemen, en moet dat midden in de brandende koe werpen.

Numeri 19:1-6

In het Toragedeelte van deze week staat de belangrijkste mitswa waarvoor geen uitleg bestaat; het gebod van de rode vaars. Er is een behoorlijk bewerkelijke ceremonie omschreven voor het maken van water dat wordt gebruikt voor rituele reiniging. Het reinigingswater kan tot in het oneindige worden verdund. Daardoor zijn er in de geschiedenis van Israël slechts 9 rode vaarzen geweest voor het maken van het reinigingswater. De Wijzen leggen uit dat de rode vaars, die noodzakelijk is voor de herbouw van de Tempel, de terugkomst van de Messias zal inluiden.

In de huidige tijd houden we ons niet bezig met rituele verontreiniging en we besteden er geen enkele aandacht aan. In de Tora is rituele verontreiniging echter een erg belangrijke kwestie. Het is belangrijk dat we ons afvragen waarom dat is. Waarom is rituele verontreiniging belangrijk?

Rituele verontreiniging kan verschillende oorzaken hebben. Op het eerste gezicht lijkt het dat deze oorzaken niets met elkaar te maken hebben. Het aanraken van een lijk, een huidziekte en het deelnemen aan bepaalde rituelen zorgen ervoor dat iemand onrein wordt. Dus, wat betekent het om onrein te zijn? Onreinheid herinnert ons aan het verband tussen wat binnen tijd en ruimte bestaat en wat buiten tijd en ruimte bestaat. Rituele onreinheid is een geestelijke aandoening; een aandoening van de roeach en de nesjama. Rituele onreinheid staat buiten tijd en ruimte, maar de remedie voor de onreinheid moet worden uitgevoerd binnen tijd en ruimte. Door te erkennen dat het een aandoening is van de roeach en de nesjama en te erkennen dat er een fysieke remedie nodig is, kunnen we een verband blijven leggen tussen wat buiten tijd en ruimte bestaat en wat fysiek is. Dit is een basisprincipe van Tora; we moeten ons voortdurend bewust zijn van die verbinding, zowel fysiek als geestelijk, en van het feit dat we daarnaar moeten handelen.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.