Parasjat Inspiratie – Sjelach

וְהָיָ֣ה לָכֶם֘ לְצִיצִת֒ וּרְאִיתֶ֣ם אֹת֗וֹ וּזְכַרְתֶּם֙ אֶת־כָּל־מִצְוֹ֣ת יְהֹוָ֔ה וַֽעֲשִׂיתֶ֖ם אֹתָ֑ם וְלֹֽא־תָת֜וּרוּ אַֽחֲרֵ֤י לְבַבְכֶם֙ וְאַֽחֲרֵ֣י עֵֽינֵיכֶ֔ם אֲשֶׁר־אַתֶּ֥ם זֹנִ֖ים אַֽחֲרֵיהֶֽם: לְמַ֣עַן תִּזְכְּר֔וּ וַֽעֲשִׂיתֶ֖ם אֶת־כָּל־מִצְו‍ֹתָ֑י וִֽהְיִיתֶ֥ם קְדשִׁ֖ים לֵאלֹֽהֵיכֶֽם:

Die zal voor u aan de kwastjes zitten, opdat u, wanneer u hem ziet, aan al de geboden van de HEERE denkt en die doet, zodat u niet uw eigen hart en uw eigen ogen zult onderzoeken, waar u als in hoererij achteraan gaat; opdat u aan al Mijn geboden denkt en die doet, en heilig bent voor uw God.

– Numeri 15:39-40

In het Toragedeelte van deze week staat de mitswa [het gebod] van de tsitsiet, de kwastjes. De plaats waar iets staat in de Tora is heel belangrijk. Als twee verhalen of twee geboden naast elkaar staan, dan is daar een reden voor; er is een verband tussen die twee verhalen of geboden.

Vlak voor de mitswa van de tsitsiet staat het verhaal van de man die betrapt werd op het sprokkelen van hout op Sjabbat. Dit verhaal is heel belangrijk omdat de mitsva van Sjabbat geen specificering bevat in de geschreven Tora. De Tora zegt alleen dat je geen werk mag doen; jij noch je gezin, noch je bedienden – niemand in je huishouden mag werk verrichten. Maar nergens is beschreven wat werk betekent. Hoe wist Israël dan dat de man die betrapt werd op het houtsprokkelen op Sjabbat, de Sjabbat overtrad?

Het antwoord is heel simpel. Israël begreep en interpreteerde vanuit de geschreven Tora dat houtsprokkelen een overtreding van de Sjabbat is. Deze overtreding is mondelinge leer; het is de door Israël aanvaarde opvatting en interpretatie van de Tora dat het sprokkelen van hout een overtreding van de Sjabbat is. Omdat die man de Sjabbat dus overtreden had, werd hij bij Mozes gebracht. Mozes raadpleegde HaSjem om te vragen wat hij moest doen. HaSjem zei tegen Mozes dat de straf voor het overtreden van de Sjabbat, de dood is. Hoe Israël de mitswa van Sjabbat begreep en interpreteerde werd zondermeer door HaSjem aanvaard. Het is Israël die dit gebod interpreteerde. HaSjem had niet gezegd dat het sprokkelen van hout een overtreding van de Sjabbat was; het was volledig Israëls invulling.

Het Toragedeelte dat hierna staat, is het gebod van de tsitsiet. Israël krijgt de opdracht om tsitsiet te dragen zodat, als we de tsitsiet zien, we aan alle geboden van HaSjem denken. We mogen niet onze eigen ogen en hart volgen. We moeten Israëls opvatting en interpretatie volgen, niet onze eigen opvattingen en interpretaties. Tora moeten we samen als volk volgen. We kunnen ons niet afscheiden; we moeten immers samen de Tora naleven.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.