Parasjat Inspiratie – Kedosjiem

וַיְדַבֵּ֥ר יְהוָֹ֖ה אֶל־משֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר: דַּבֵּ֞ר אֶל־כָּל־עֲדַ֧ת בְּנֵֽי־יִשְׂרָאֵ֛ל וְאָֽמַרְתָּ֥ אֲלֵהֶ֖ם קְדשִׁ֣ים תִּֽהְי֑וּ כִּ֣י קָד֔וֹשׁ אֲנִ֖י יְהוָֹ֥ה אֱלֹֽהֵיכֶֽם: אִ֣ישׁ אִמּ֤וֹ וְאָבִיו֙ תִּירָ֔אוּ וְאֶת־שַׁבְּתֹתַ֖י תִּשְׁמֹ֑רוּ אֲנִ֖י יְהוָֹ֥ה אֱלֹֽהֵיכֶֽם: אַל־תִּפְנוּ֙ אֶל־הָ֣אֱלִילִ֔ם וֵֽאלֹהֵי֙ מַסֵּכָ֔ה לֹ֥א תַֽעֲשׂ֖וּ לָכֶ֑ם אֲנִ֖י יְהוָֹ֥ה אֱלֹֽהֵיכֶֽם:

De HEERE sprak tot Mozes: Spreek tot heel de gemeenschap van de Israëlieten, en zeg tegen hen: Heilig moet u zijn, want Ik, de HEERE, uw God, ben heilig. Ieder moet ontzag hebben voor zijn moeder en zijn vader en Mijn sabbatten in acht nemen. Ik ben de HEERE, uw God. U mag u niet tot de afgoden wenden en voor uzelf geen gegoten goden maken. Ik ben de HEERE, uw God.

– Leviticus 19:1-4

In het Toragedeelte van deze week staat één van de belangrijkste geboden uit de hele Tora: wees heilig, want Ik ben heilig. Maar wat betekent dit eigenlijk? Hoe kunnen wij heilig zijn zoals HaSjem? Wat bedoelt HaSjem als Hij zegt dat Hij heilig is?

In het Hebreeuws betekent de term heilig, kadosj, iets heel specifieks. Het gaat over afgescheiden, apart gezet, zijn. Wij moeten heilig zijn, apart gezet zijn, zoals HaSjem heilig, apart gezet, is. Maar hoe is HaSjem apart gezet? HaSjem is niet als ieder ander wezen. HaSjem is uit Zichzelf anders, apart gezet. Wij moeten er iets voor doen om apart gezet te zijn zoals HaSjem. Het ligt niet in onze aard om apart gezet te zijn. Wij willen graag zoals alle anderen zijn. Deze fout hebben we door onze hele geschiedenis heen gemaakt. Vanaf het gouden kalf tot het overtreden van de Tora vandaag de dag, was het niet ons streven om apart gezet te zijn, maar om zoals alle anderen te zijn.

Maar ons streven moet niet zoals alle anderen zijn. Wij moeten afgescheiden, apart gezet, zijn. HaSjem heeft ons instructies gegeven over hoe dat moet. Onze instructies, onze Tora, leert ons hoe we apart gezet, heilig, voor HaSjem kunnen zijn. Als we de Tora volgen en HaSjems geboden gehoorzamen, scheiden we ons af van de andere volken. Ons gedrag wordt dan iets wat door de andere volken nagevolgd zou moeten worden. Jesjoea heeft dit perfect gedaan. Als we naar Zijn gedrag kijken, naar hoe Hij de Tora volgde, zien we wat apart gezet, heilig zijn, echt betekent. De Messias is ons lichtend voorbeeld van hoe we heilig kunnen zijn. Als we ernaar streven om te handelen als Jesjoea, streven we ernaar om HaSjems geboden, Zijn Tora, te volgen. Wij moeten proberen om afgescheiden en apart gezet te zijn zoals Jesjoea was. Wij moeten heilig zijn zoals HaSjem heilig is.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.