Parasjat Inspiratie – Vajikra

וַיִּקְרָ֖א אֶל־משֶׁ֑ה וַיְדַבֵּ֤ר יְהֹוָה֙ אֵלָ֔יו מֵאֹ֥הֶל מוֹעֵ֖ד לֵאמֹֽר: דַּבֵּ֞ר אֶל־בְּנֵ֤י יִשְׂרָאֵל֙ וְאָֽמַרְתָּ֣ אֲלֵהֶ֔ם אָדָ֗ם כִּי־יַקְרִ֥יב מִכֶּ֛ם קָרְבָּ֖ן לַֽיהֹוָ֑ה מִן־הַבְּהֵמָ֗ה מִן־הַבָּקָר֙ וּמִן־הַצֹּ֔אן תַּקְרִ֖יבוּ אֶת־קָרְבַּנְכֶֽם: אִם־עֹלָ֤ה קָרְבָּנוֹ֙ מִן־הַבָּקָ֔ר זָכָ֥ר תָּמִ֖ים יַקְרִיבֶ֑נּוּ אֶל־פֶּ֜תַח אֹ֤הֶל מוֹעֵד֙ יַקְרִ֣יב אֹת֔וֹ לִרְצֹנ֖וֹ לִפְנֵ֥י יְהֹוָֽה:

De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de tent van ontmoeting: Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: Wanneer iemand van u de HEERE een offergave wil aanbieden, moet u uw offergave aanbieden van het vee, van de runderen en van het kleinvee. Als zijn offergave een brandoffer van runderen is, moet hij een mannetje zonder enig gebrek aanbieden. Hij moet dat bij de ingang van de tent van ontmoeting aanbieden om een welgevallen voor zich te vinden voor het aangezicht van de HEERE.

– Leviticus 1:1-3

Het Toragedeelte van deze week is het begin van een nieuw boek; Leviticus. Dit boek kennen we ook als ‘Torat kohaniem’; de instructies voor de priesters. Dit is het eerste Bijbelboek dat aan Joodse kinderen onderwezen wordt. Dat verrast je misschien; het is immers geen boek met interessante verhalen en gebeurtenissen. Het is een boek dat omschrijft welke taken we hebben in onze relatie met HaSjem. Het is de basis van onze dagelijkse aanbidding.

De belangrijkste instructie van Torat kohaniem is het gebod van de offers. De tekst begint met het heiligste offer; het ola. De term ola wordt op verschillende manieren vertaald, maar geen enkele vertaling is echt toereikend. De stam van het woord ola is dezelfde van het woord alieja; ‘opgaan’ naar Israël om er te wonen of ‘opgaan’ voor de zegen voor de Tora. Met andere woorden: ola betekent ‘opgaan’. Het is een ‘opgaand’ offer.

Het ola kent vele subcategorieën. Het zondoffer, het schuldoffer en alle feestoffers vallen onder de categorie ola. Ook het Sjabbatoffer en het offer voor Rosj Chodèsj zijn olot [meervoud van ola]. Het ola kan zowel een nationaal als een individueel offer zijn.

Misschien is het belangrijkste ola-offer wel het tamiedoffer. De uitleg over dit offer vinden we in het eerste deel van Numeri 28. Het is het eerste offer dat elke dag bij zonsopgang gebracht wordt en het is tevens het laatste offer dat elke dag bij zonsondergang gebracht wordt. Zonder dit ola is geen enkel ander Tempeloffer geldig. Het ola is daarom het offer waar alle andere offers afhankelijk van zijn. Dat is het begin van de instructies voor de priesters.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.