Parasjat Inspiratie – Pekoedee

וַיְכַ֥ס הֶֽעָנָ֖ן אֶת־אֹ֣הֶל מוֹעֵ֑ד וּכְב֣וֹד יְהֹוָ֔ה מָלֵ֖א אֶת־הַמִּשְׁכָּֽן: וְלֹֽא־יָכֹ֣ל משֶׁ֗ה לָבוֹא֙ אֶל־אֹ֣הֶל מוֹעֵ֔ד כִּֽי־שָׁכַ֥ן עָלָ֖יו הֶֽעָנָ֑ן וּכְב֣וֹד יְהֹוָ֔ה מָלֵ֖א אֶת־הַמִּשְׁכָּֽן: וּבְהֵֽעָל֤וֹת הֶֽעָנָן֙ מֵעַ֣ל הַמִּשְׁכָּ֔ן יִסְע֖וּ בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל בְּכֹ֖ל מַסְעֵיהֶֽם: וְאִם־לֹ֥א יֵֽעָלֶ֖ה הֶֽעָנָ֑ן וְלֹ֣א יִסְע֔וּ עַד־י֖וֹם הֵעָֽלֹתֽוֹ: כִּי֩ עֲנַ֨ן יְהֹוָ֤ה עַל־הַמִּשְׁכָּן֙ יוֹמָ֔ם וְאֵ֕שׁ תִּֽהְיֶ֥ה לַ֖יְלָה בּ֑וֹ לְעֵינֵ֥י כָל־בֵּֽית־יִשְׂרָאֵ֖ל בְּכָל־מַסְעֵיהֶֽם:

Toen overdekte de wolk de tent van ontmoeting, en de heerlijkheid van de HEERE vervulde de tabernakel, zodat Mozes de tent van ontmoeting niet kon binnengaan, omdat de wolk daarop bleef en de heerlijkheid van de HEERE de tabernakel vervulde. Telkens als de wolk opsteeg van boven de tabernakel, braken de Israëlieten op tijdens al hun tochten. Maar als de wolk niet opsteeg, braken zij niet op, tot op de dag dat hij opsteeg. Want de wolk van de HEERE was overdag op de tabernakel, en ’s nachts was er een vuur in, voor de ogen van heel het huis van Israël tijdens al hun tochten.

– Exodus 40:34-38

Het Toragedeelte van deze week is het einde van het boek Exodus. We lezen hoe de Misjkan gebouwd werd en over de zegen die Mozes gaf. Mozes zegende alle gemaakte voorwerpen en alles wat er is gebracht voor de bouw van de Misjkan. Toch is de Misjkan nog niet klaar voor gebruik.

Voordat het werk in de Misjkan kan beginnen, moet de kahoena, het priesterschap, ingewijd worden. Dat staat ook eerder in de Tora beschreven. Zeven dagen lang stonden Aäron en zijn zonen voor de ingang van de Ohèl Mo’eed. De dag na de 7e inwijdingsdag bracht de kahoena de dagelijkse offers voor de allereerste keer. Dat was de afsluiting van de Miloe’iem, de instelling van de kahoena; de 8e dag of inwijding.

Pas na de Miloe’iem en nadat de Tamiedoffers gebracht werden op de 8e dag van de Miloe’iem, kwam de Sjechina rusten op de Misjkan. Dit is een geweldige herinnering aan het feit dat HaSjems relatie met Israël niet gaat om dingen. Nee, het gaat om doen – eigenlijk gaat het om handelen in geloof. HaSjems Sjechina kwam in feite rusten op de Misjkan toen de koheens [priesters] begonnen waren met het uitvoeren van de dagelijkse offers. De offers gingen door vanaf dit moment in de Sinaï tot de verwoesting van Salomo’s Tempel door Nebukadnezar. Dat leert ons dat Israëls relatie met HaSjem gaat om het doen van de geboden. Het gaat om het doen van de mitswot.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.