Parasjat Inspiratie – Vajakheel

וַיַּקְהֵ֣ל משֶׁ֗ה אֶת־כָּל־עֲדַ֛ת בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵ֖ל וַיֹּ֣אמֶר אֲלֵהֶ֑ם אֵ֚לֶּה הַדְּבָרִ֔ים אֲשֶׁר־צִוָּ֥ה יְהֹוָ֖ה לַֽעֲשׂ֥ת אֹתָֽם: שֵׁ֣שֶׁת יָמִים֮ תֵּעָשֶׂ֣ה מְלָאכָה֒ וּבַיּ֣וֹם הַשְּׁבִיעִ֗י יִהְיֶ֨ה לָכֶ֥ם קֹ֛דֶשׁ שַׁבַּ֥ת שַׁבָּת֖וֹן לַיהֹוָ֑ה כׇּל־הָעֹשֶׂ֥ה ב֛וֹ מְלָאכָ֖ה יוּמָֽת׃

Toen liet Mozes heel de gemeenschap van de Israëlieten bijeenkomen en hij zei tegen hen: Dit zijn de woorden die de HEERE geboden heeft om ze te doen: Zes dagen moet er werk verricht worden, maar de zevende dag moet heilig voor u zijn, een sabbat, een dag van volledige rust, voor de HEERE. Ieder die op die dag werk verricht, moet gedood worden.

– Exodus 35:1-2

In het Toragedeelte van deze week geeft Mozes aan de kinderen van Israël meer details over het bouwen van de Misjkan. De eerste stap in het bouwen van de Misjkan is veelzeggend. Wat is die eerste instructie? De kinderen van Israël mogen op de Sjabbat geen enkel werk doen dat te maken heeft met het bouwen van de Misjkan.

Het is heel belangrijk om dit te begrijpen. De meest heilige taak die de kinderen van Israël als opdracht krijgen, mag juist niet gedaan worden op Sjabbat. Dit gebod helpt de kinderen van Israël om de Sjabbat te begrijpen, zelfs tot op de dag van vandaag.

De Wijzen leggen uit dat er 39 soorten werkzaamheden zijn die te maken hebben met het bouwen van de Misjkan. Deze 39 zijn verboden op Sjabbat. Daaronder vallen bijvoorbeeld: knippen, naaien, scheuren, knopen leggen, enz.… Zulke handelingen zou men niet moeten doen op Sjabbat. Door kal wachomèr [licht/zwaar] kunnen we stellen: als we deze dingen zelfs niet mogen doen om de Misjkan te bouwen, kunnen we deze dingen zeker niet doen voor minder belangrijke dingen.

Deze instructie laat zien hoe belangrijk Sjabbat moet zijn voor ons. Zelfs het bouwen van de Miskjan wordt onderbroken omwille van Sjabbat. Laten dat even doordringen, en neem het gebod om niet te werken op Sjabbat, ter harte.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.