Parasjat Inspiratie – Ki Tisa

וַיַּֽעֲבֹ֨ר יְהֹוָ֥ה | עַל־פָּנָיו֘ וַיִּקְרָא֒ יְהֹוָ֣ה | יְהֹוָ֔ה אֵ֥ל רַח֖וּם וְחַנּ֑וּן אֶ֥רֶךְ אַפַּ֖יִם וְרַב־חֶ֥סֶד וֶֽאֱמֶֽת: נֹצֵ֥ר חֶ֨סֶד֙ לָֽאֲלָפִ֔ים נֹשֵׂ֥א עָוֹ֛ן וָפֶ֖שַׁע וְחַטָּאָ֑ה וְנַקֵּה֙ לֹ֣א יְנַקֶּ֔ה פֹּקֵ֣ד | עֲוֹ֣ן אָב֗וֹת עַל־בָּנִים֙ וְעַל־בְּנֵ֣י בָנִ֔ים עַל־שִׁלֵּשִׁ֖ים וְעַל־רִבֵּעִֽים:

Toen de HEERE bij hem voorbijkwam, riep Hij: HEERE, HEERE, God, barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw, Die goedertierenheid blijft bewijzen aan duizenden, Die ongerechtigheid, overtreding en zonde vergeeft, maar Die de schuldige zeker niet voor onschuldig houdt en de ongerechtigheid van de vaders vergeldt aan de kinderen en kleinkinderen, tot in het derde en vierde geslacht.

– Exodus 34:6-7

In het Toragedeelte van deze week vinden we weer een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de kinderen van Israël: het gouden kalf. Door de tussenkomst van Mozes wordt het incident met het gouden kalf afgesloten en vergeeft HaSjem de kinderen van Israël. Mozes spreekt daarna de 13 eigenschappen van God uit. Dat staat in Exodus 34:6-7.

De 13 eigenschappen vormen de basis van waaruit we HaSjems relatie met de kinderen van Israël kunnen begrijpen. Elk jaar reciteren we de 13 eigenschappen meermaals, voor en tijdens de ‘Ontzagwekkende Dagen’. Vanaf de Selichotdienst denken we er bewust aan dat HaSjem een God van genade, barmhartigheid en vergeving is.

Mozes reciteert de 13 eigenschappen als reactie op de vergeving die HaSjem aan Israël geeft. Vergeet niet dat heel Israël bij de Sinaï staat; zowel degenen die daar zijn als degenen die er niet zijn. Dat betekent dus dat ook jij en ik en iedereen die elders was, erbij was. De zonde van het gouden kalf rust op ons allen; op degenen die daar waren en op degenen die er niet waren. Maar ook HaSjems genade en barmhartigheid rusten op degenen die er waren en degenen die er niet waren.

Met deze waarheid in gedachten reciteren we de 13 eigenschappen. De God van de Tenach [Oude Testament] is een God van genade en barmhartigheid. Zo is ook de God van het Briet Chadasja [Nieuwe Testament] een God van genade en barmhartigheid. Hij is Dezelfde.

De 13 eigenschappen wijzen op het feit dat hoewel HaSjem ons vergeeft, we wel te maken krijgen met de consequenties van onze zonde. Zelfs tot in het derde en vierde geslacht. Het feit dat HaSjem ons vergeeft betekent niet dat we zonder gevolgen kunnen zondigen. Dit geldt ook voor alle gelovigen in Jesjoea. HaSjem vergeeft ons, maar er zijn wel consequenties aan zonde. Net zoals Israël als volk de consequenties moest dragen voor de zonde van het gouden kalf, zo moet een individu de consequenties dragen voor de zonde die hij of zij doet; ook vandaag de dag. Vergeving betekent niet dat de consequenties van de zonde automatisch verdwijnen. Als genade dus via Jesjoea de Messias gegeven wordt, moeten we proberen om niet te steunen op deze genade. HaSjem houdt meer van gehoorzaamheid dan van offers.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.