Parasjat Inspiratie – Besjalach

Sjabbat Sjiera

אָ֣ז יָשִֽׁיר־משֶׁה֩ וּבְנֵ֨י יִשְׂרָאֵ֜ל אֶת־הַשִּׁירָ֤ה הַזֹּאת֙ לַֽיהֹוָ֔ה וַיֹּֽאמְר֖וּ לֵאמֹ֑ר אָשִׁ֤ירָה לַּֽיהֹוָה֙ כִּֽי־גָאֹ֣ה גָּאָ֔ה ס֥וּס וְרֹֽכְב֖וֹ רָמָ֥ה בַיָּֽם: עָזִּ֤י וְזִמְרָת֙ יָ֔הּ וַֽיְהִי־לִ֖י לִֽישׁוּעָ֑ה זֶ֤ה אֵלִי֙ וְאַנְוֵ֔הוּ אֱלֹהֵ֥י אָבִ֖י וַֽאֲרֹֽמְמֶֽנְהוּ:

Toen zongen Mozes en de Israëlieten dit lied voor de HEERE. Zij zeiden: Ik zal zingen voor de HEERE, want Hij is hoogverheven! Het paard en zijn ruiter heeft Hij in de zee geworpen. De HEERE is mijn kracht en lied, Hij is mij tot heil geweest.

– Exodus 15:1-2

Het Toragedeelte van deze week bevat één van de meest unieke stukken uit de hele Tora, namelijk ‘Het lied aan de zee’. Daarom heet deze Sjabbat ‘Sjabbat Sjiera’; de Sjabbat van het lied.

Exodus 15 is heel anders ingedeeld dan andere Toragedeeltes. Je kan het makkelijk herkennen. Zelfs aan de lay-out kun je duidelijk zien dat deze passage anders is dan de rest van de Tora. Het is anders qua taal en inhoud.

Er wordt poëtische taal gebruikt. Het gedeelte zit prachtig in elkaar en is één van de duidelijkste voorbeelden van lofprijs aan HaSjem. De hele tekst is doorweven met dichterlijke vrijheid. Zo zien we termen als “Jah” die alleen in poëzie en liederen worden gebruikt. We zien in het lied ook veel overdrijvingen. Het is bedoeld om emoties op te roepen. Het is geen onderdeel van het historische verhaal van de Tora, maar een uitstekend voorbeeld van hoe de kinderen van Israël HaSjem prijzen en verhogen.

Juist omdat dit een lied, een gedicht is, mogen we het niet op dezelfde manier lezen als een historisch verhaal. We moeten weten dat bepaalde termen worden gebruikt om te overdrijven. Andere termen worden dan weer gebruikt om effectief een gedicht te kunnen maken; er wordt niet geprobeerd om historische inhoud over te brengen. Daarom moeten we dit gedeelte waarderen om de schoonheid als poëzie, om de emotionele dankzegging aan HaSjem, en niet om de historische nauwkeurigheid. Hoe moeten we HaSjem prijzen? Neem ‘Het lied aan de zee’ als voorbeeld.

Sjabbat sjalom

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.