Parasjat Inspiratie – Vajechi

וַיַּגֵּ֣ד לְיַֽעֲקֹ֔ב וַיֹּ֕אמֶר הִנֵּ֛ה בִּנְךָ֥ יוֹסֵ֖ף בָּ֣א אֵלֶ֑יךָ וַיִּתְחַזֵּק֙ יִשְׂרָאֵ֔ל וַיֵּ֖שֶׁב עַל־הַמִּטָּֽה: וַיֹּ֤אמֶר יַֽעֲקֹב֙ אֶל־יוֹסֵ֔ף אֵ֥ל שַׁדַּ֛י נִרְאָֽה־אֵלַ֥י בְּל֖וּז בְּאֶ֣רֶץ כְּנָ֑עַן וַיְבָ֖רֶךְ אֹתִֽי: וַיֹּ֣אמֶר אֵלַ֗י הִנְנִ֤י מַפְרְךָ֙ וְהִרְבִּיתִ֔ךָ וּנְתַתִּ֖יךָ לִקְהַ֣ל עַמִּ֑ים וְנָ֨תַתִּ֜י אֶת־הָאָ֧רֶץ הַזֹּ֛את לְזַרְעֲךָ֥ אַֽחֲרֶ֖יךָ אֲחֻזַּ֥ת עוֹלָֽם: וְעַתָּ֡ה שְׁנֵֽי־בָנֶ֩יךָ֩ הַנּֽוֹלָדִ֨ים לְךָ֜ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֗יִם עַד־בֹּאִ֥י אֵלֶ֛יךָ מִצְרַ֖יְמָה לִי־הֵ֑ם אֶפְרַ֨יִם֙ וּמְנַשֶּׁ֔ה כִּרְאוּבֵ֥ן וְשִׁמְע֖וֹן יִֽהְיוּ־לִֽי:

Men vertelde Jakob: Zie, uw zoon Jozef komt naar u toe. Israël verzamelde toen zijn krachten en ging op het bed zitten. Daarna zei Jakob tegen Jozef: God, de Almachtige, is aan mij verschenen in Luz, in het land Kanaän, en Hij heeft mij gezegend. Hij heeft tegen mij gezegd: Zie, Ik zal u vruchtbaar maken, u talrijk maken, en u tot een menigte van volken maken; en Ik zal dit land aan uw nageslacht na u geven als eeuwig bezit. Nu dan, jouw twee zonen, die bij jou in het land Egypte geboren zijn voordat ik bij je in Egypte kwam, zijn van mij; Efraïm en Manasse zijn van mij, net als Ruben en Simeon.

– Genesis 48:2-5

Met het Toragedeelte van deze week komen we aan het einde van het boek Genesis. Er staat een korte, maar heel belangrijke passage in over de stammen die nog moeten ontstaan. Jozef komt bij Jakob en neemt zijn twee zonen, Manasse en Efraïm, met zich mee. Als ze voor Jakob staan, doet Jakob iets heel belangrijks: hij adopteert zijn kleinkinderen.

Met deze adoptie geeft Jakob zijn kleinkinderen Manasse en Efraïm een gelijke positie als n aan als de broers van Jozef. Daarmee krijgen ze niet alleen een hogere positie, maar de jongere broer, Efraïm, krijgt zelfs een hogere positie dan zijn oudere broer, Manasse.

Door de adoptie van Efraïm en Manasse wordt bepaald wat de 12 stammen zullen zijn. Efraïm en Manasse gelden als volwaardige leden van de 12 stammen van Israël. Dat maakt het echter moeilijker om de 12 stammen te tellen. Zo zien we dat de 12 stammen niet overal in de Schrift op dezelfde manier worden geteld. Soms tellen Efraïm en Manasse mee en Jozef niet. Andere keren is Jozef onder de getelden en Efraïm en Manasse niet. Ook zien we dat Levi soms meegeteld wordt en andere keren niet. We kunnen de 12 stammen dus op verschillende manieren tellen, maar hoe ze ook geteld of genoteerd worden, in totaal zijn het er steeds 12.

Sjabbat sjalom

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.