Parasjat Inspiratie – Vajeetsee

וַיִּפְגַּ֨ע בַּמָּק֜וֹם וַיָּ֤לֶן שָׁם֙ כִּי־בָ֣א הַשֶּׁ֔מֶשׁ וַיִּקַּח֙ מֵֽאַבְנֵ֣י הַמָּק֔וֹם וַיָּ֖שֶׂם מְרַֽאֲשֹׁתָ֑יו וַיִּשְׁכַּ֖ב בַּמָּק֥וֹם הַהֽוּא: וַיַּֽחֲלֹ֗ם וְהִנֵּ֤ה סֻלָּם֙ מֻצָּ֣ב אַ֔רְצָה וְרֹאשׁ֖וֹ מַגִּ֣יעַ הַשָּׁמָ֑יְמָה וְהִנֵּה֙ מַלְאֲכֵ֣י אֱלֹהִ֔ים עֹלִ֥ים וְיֹֽרְדִ֖ים בּֽוֹ:

Hij bereikte de plaats waar hij overnachtte, want de zon was ondergegaan. Hij nam een van de stenen van die plaats, maakte daar zijn hoofdkussen van, en legde zich op die plaats te slapen. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een ladder, waarvan de top de hemel raakte, en zie, de engelen van God klommen daarlangs omhoog en omlaag.

– Genesis 28:11-12

In het parsjegedeelte van deze week gaat het opnieuw over een belangrijk moment in de geschiedenis: de droom van Jakob. Jakob vertrekt uit Berseba en gaat naar Haran. Onderweg bereikt hij ‘de Plaats’ – המקום (HaMakom). De term HaMakom, de Plaats, is een titel voor HaSjem. Maar deze term wordt ook gebruikt om een specifieke plaats mee aan te duiden, namelijk de plaats waar de binding van Izak plaatsvond.

Deze plaats is de berg Moria. Wij kennen het als Har HaBajiet of de Tempelberg. Volgens de overlevering is dit ook de plaats waar de Boomgaard lag; Gan Eedèn, de Hof van Eden. Deze plek is de kruising tussen hemelen en de aarde. Het is de plaats waar de mens de diepste connectie met HaSjem heeft. En op deze plaats droomde Jakob over de ladder.

Er is geen plek op aarde die meer betekenis en verbinding heeft dan De Plaats. Daarom had Jakob er één van de meest belangrijke dromen uit de Tora. Hij droomde over de verbinding tussen de hemelen en de aarde en over de structuur van de hemelen. De Plaats is waar de Tempel binnenkort herbouwd zal worden. Mag dit spoedig en in onze dagen gebeuren.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.