Parasjat Inspiratie – Vajeera

הִנֵּה־זֶ֣ה הָיָ֔ה עֲו‍ֹ֖ן סְדֹ֣ם אֲחוֹתֵ֑ךְ גָּא֨וֹן שִׂבְעַת־לֶ֜חֶם וְשַׁלְוַ֣ת הַשְׁקֵ֗ט הָ֚יָה לָהּ֙ וְלִבְנוֹתֶ֔יהָ וְיַד־עָנִ֥י וְאֶבְי֖וֹן לֹ֥א הֶֽחֱזִֽיקָה:

Zie, dit was de ongerechtigheid van uw zuster Sodom: trots, overvloed van voedsel en zorgeloze rust had zij met haar dochters. De hand van de arme en de behoeftige ondersteunde zij echter niet.

– Ezechiël 16:49

Het Toragedeelte van deze week bevat verschillende verhalen. Eén ervan gaat over de verwoesting van Sodom en Gomorra. Volgens de Tora was de zonde van Sodom en Gomorra zo zwaar dat er een grote roep tot HaSjem kwam. Wat was deze zware zonde?

Het antwoord op deze vraag staat niet in het Toragedeelte zelf. Het enige wat we in de Tora vinden, is dat de zonde zwaar was. Om te weten wat deze zware zonde was, moeten we Ezechiël 16 lezen. Daar komen we te weten wat die zware zonde precies inhield.

Er is veel onderwijs te vinden met veronderstellingen over de zware zonde van Sodom en Gomorra. In bijna al deze leringen gaat het over één of andere vreselijke seksuele zonde. In Ezechiël 16 lezen we evenwel dat de zware zonde waardoor grote roep uitging tot HaSjem, volgens Hem niet ging over seksualiteit, maar over trots en het niet uitstrekken van een helpende hand aan de armen.

Dat is de zware zonde van Sodom en Gomorra: het niet uitstrekken van een helpende hand naar de armen. Hedendaags onderwijs wijst ons niet op de echte zonde van Sodom en Gomorra, maar de Tora doet dat wel. Lot strekt zijn hand uit naar vreemdelingen in liefdadigheid en gastvrijheid. Hij doet dit zelfs met gevaar voor eigen leven. Hij strekt de hand van naastenliefde en gastvrijheid uit naar vreemden. Deze daad getuigt van gerechtigheid in een onrechtvaardige stad. Het gevolg is dat hij en zijn gezin gered worden. We kunnen niet alle daden van Lot als rechtvaardig bestempelen; dat hij zijn dochters aanbood aan het volk is minstens dubieus te noemen. Maar Lot onderscheidde zich van de onrechtvaardige stad in dat hij niet aarzelde om zijn hand uit te strekken naar de vreemdeling en de behoeftige.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.