Parasjat Inspiratie – Lèch lecha

וַיֹּ֤אמֶר אֱלֹהִים֙ אֶל־אַבְרָהָ֔ם וְאַתָּ֖ה אֶת־בְּרִיתִ֣י תִשְׁמֹ֑ר אַתָּ֛ה וְזַרְעֲךָ֥ אַֽחֲרֶ֖יךָ לְדֹֽרֹתָֽם: זֹ֣את בְּרִיתִ֞י אֲשֶׁ֣ר תִּשְׁמְר֗וּ בֵּינִי֙ וּבֵ֣ינֵיכֶ֔ם וּבֵ֥ין זַרְעֲךָ֖ אַֽחֲרֶ֑יךָ הִמּ֥וֹל לָכֶ֖ם כָּל־זָכָֽר: וּנְמַלְתֶּ֕ם אֵ֖ת בְּשַׂ֣ר עָרְלַתְכֶ֑ם וְהָיָה֙ לְא֣וֹת בְּרִ֔ית בֵּינִ֖י וּבֵֽינֵיכֶֽם:

Verder zei God tegen Abraham: En wat u betreft, u moet Mijn verbond in acht nemen, u en uw nageslacht na u, al hun generaties door. Dit is Mijn verbond dat u moet houden tussen Mij en u en uw nageslacht na u: al wie mannelijk is bij u moet besneden worden. U moet het vlees van uw voorhuid laten besnijden en dat zal een teken zijn van het verbond tussen Mij en u.

– Genesis 17:9-11

Het Toragedeelte van deze week is heel bekend. HaSjem zegt tegen Abram dat hij uit Haran moet vertrekken en naar een onbekende bestemming in het zuiden moet gaan. Daar verandert HaSjem zijn naam en daar sluit Hij met Abraham een verbond. Het teken van dit verbond is opmerkelijk. Abraham moet zichzelf en zijn nageslacht besnijden.

In het Hebreeuws staat daar het woord ‘mol’, of in het vrouwelijk ‘mila’. Deze woorden betekenen ‘tegen’ of ‘woord’. De tekst vermeldt nergens dat HaSjem letterlijk tegen Abraham zegt dat hij zich moet besnijden. Abraham krijgt het gebod om zichzelf en zijn nageslacht te besnijden, maar zo staat het nergens in de Tora Zelf.

Hoe wist Abraham dan wat HaSjem bedoelde? Hoe wist hij dat het gebod ‘mol’ besnijdenis betekende? Wel, wat we hier zien is een mooi voorbeeld van mondelinge leer in de Toratekst. Er staat niet letterlijk dat Abraham zich moet besnijden, maar Abraham begreep dat het om besnijdenis ging. Hoe wist hij dat? Abraham kreeg een mondelinge instructie; HaSjem vertelde Abraham dat het om besnijdenis ging. Maar deze instructie is niet in de Tora opgeschreven. Dit is slechts één van de vele voorbeelden van mondelinge leer binnen de grenzen van de geschreven Tora.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.