Parasjat Inspiratie – Bereesjiet

וַיַּפֵּל֩ יְהֹוָ֨ה אֱלֹהִ֧ים | תַּרְדֵּמָ֛ה עַל־הָֽאָדָ֖ם וַיִּישָׁ֑ן וַיִּקַּ֗ח אַחַת֙ מִצַּלְעֹתָ֔יו וַיִּסְגֹּ֥ר בָּשָׂ֖ר תַּחְתֶּֽנָּה: וַיִּ֩בֶן֩ יְהֹוָ֨ה אֱלֹהִ֧ים | אֶת־הַצֵּלָ֛ע אֲשֶׁר־לָקַ֥ח מִן־הָֽאָדָ֖ם לְאִשָּׁ֑ה וַיְבִאֶ֖הָ אֶל־הָֽאָדָֽם: וַיֹּ֘אמֶר֘ הָֽאָדָם֒ זֹ֣את הַפַּ֗עַם עֶ֚צֶם מֵֽעֲצָמַ֔י וּבָשָׂ֖ר מִבְּשָׂרִ֑י לְזֹאת֙ יִקָּרֵ֣א אִשָּׁ֔ה כִּ֥י מֵאִ֖ישׁ לֻֽקֳחָה־זֹּֽאת: עַל־כֵּן֙ יַֽעֲזָב־אִ֔ישׁ אֶת־אָבִ֖יו וְאֶת־אִמּ֑וֹ וְדָבַ֣ק בְּאִשְׁתּ֔וֹ וְהָי֖וּ לְבָשָׂ֥ר אֶחָֽד:

Toen liet de HEERE God een diepe slaap op Adam vallen, zodat hij in slaap viel; en Hij nam een van zijn zijden en sloot de plaats ervan toe met vlees. En de HEERE God bouwde de zijde die Hij uit Adam genomen had, tot een vrouw en Hij bracht haar bij Adam. Toen zei Adam: Deze is ditmaal been van mijn beenderen, en vlees van mijn vlees! Deze zal iesja (vrouw) genoemd worden, want uit de iesj (man) is zij genomen. Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn.

Genesis 2:21-24

Deze week beginnen we onze Torastudie opnieuw bij Genesis. Een groot deel van het scheppingsverhaal gaat over het ontstaan van Adam en Eva. Er wordt vaak onderwezen dat HaSjem eerst Adam heeft geschapen en daarna Eva. Maar in de Tora lezen we dat dit niet zo is.

In vers 22 wordt beschreven dat Eva operatief verwijderd wordt van Adam door één van zijn zijden te nemen. Het woord zijde wordt vaak verkeerd vertaald als rib. Maar als we de tekst nader bekijken, zien we dat Eva eigenlijk op hetzelfde moment als Adam geschapen werd, als deel van Adam, en later gewoon werd verwijderd.

Om een onderscheid te kunnen maken tussen de oorspronkelijke Adam en de Adam waar Eva van verwijderd was, hebben de Wijzen de oorspronkelijke Adam ‘Adam Kadmon’ genoemd. Adam Kadmon, de oorspronkelijke of eerste mens, bevatte zowel Adam als Eva. Dit was HaSjems oorspronkelijke schepping die Hij in de Hof plaatste.

Dit toont aan waarom de instelling van het huwelijk heilig is. Adam Kadmon, in zijn oorspronkelijke staat, bevatte zowel Adam als Eva. Ze waren onvermijdelijk met elkaar verbonden en konden niet gescheiden worden – tenzij door een daad van HaSjem Zelf. Sinds het moment dat HaSjem ons gescheiden heeft in Adam en Eva, verlangen we om opnieuw Adam Kadmon te zijn. Door het huwelijk en de verbinding tussen een man en een vrouw, naderen we de oorspronkelijke heiligheid van Adam Kadmon. Die heiligheid kunnen we nooit bereiken, maar we kunnen het benaderen. Daarom legt HaSjem uit dat op het moment dat we trouwen, man en vrouw één vlees worden. Het is alsof we opnieuw Adam Kadmon worden.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.