Parasjat Inspiratie – Nitsaviem

כִּ֚י הַמִּצְוָ֣ה הַזֹּ֔את אֲשֶׁ֛ר אָֽנֹכִ֥י מְצַוְּךָ֖ הַיּ֑וֹם לֹֽא־נִפְלֵ֥את הִוא֙ מִמְּךָ֔ וְלֹֽא־רְחֹקָ֖ה הִֽוא: לֹ֥א בַשָּׁמַ֖יִם הִ֑וא לֵאמֹ֗ר מִ֣י יַֽעֲלֶה־לָּ֤נוּ הַשָּׁמַ֨יְמָה֙ וְיִקָּחֶ֣הָ לָּ֔נוּ וְיַשְׁמִעֵ֥נוּ אֹתָ֖הּ וְנַֽעֲשֶֽׂנָּה: וְלֹֽא־מֵעֵ֥בֶר לַיָּ֖ם הִ֑וא לֵאמֹ֗ר מִ֣י יַֽעֲבָר־לָ֜נוּ אֶל־עֵ֤בֶר הַיָּם֙ וְיִקָּחֶ֣הָ לָּ֔נוּ וְיַשְׁמִעֵ֥נוּ אֹתָ֖הּ וְנַֽעֲשֶֽׂנָּה: כִּֽי־קָר֥וֹב אֵלֶ֛יךָ הַדָּבָ֖ר מְאֹ֑ד בְּפִ֥יךָ וּבִלְבָֽבְךָ֖ לַֽעֲשׂתֽוֹ:

Want dit gebod, dat ik u heden gebied, is niet te moeilijk voor u en het is niet ver weg. Het is niet in de hemel, zodat u zou kunnen zeggen: Wie zal voor ons naar de hemel opstijgen om het voor ons te halen en ons te laten horen, zodat wij het kunnen doen? Het is ook niet aan de overzijde van de zee, zodat u zou kunnen zeggen: Wie zal voor ons oversteken naar de overzijde van de zee om het voor ons te halen en het ons te laten horen, zodat wij het kunnen doen? Want dit woord is heel dicht bij u, in uw mond en in uw hart, om het te doen.

Devariem 30:11-14

In de dagen van Herodes, de koning van Judea, was er een priester van de afdeling van Abia, van wie de naam Zacharias was. En zijn vrouw behoorde tot de dochters van Aäron en haar naam was Elizabet. Zij waren beiden rechtvaardig voor God en wandelden onberispelijk volgens alle geboden en verordeningen van de Heere. En zij hadden geen kind, omdat Elizabet onvruchtbaar was en zij beiden op leeftijd gekomen waren.

Lukas 1:5-7

In het Toradgedeelte van deze week staat waarschijnlijk het belangrijkste gebod uit de hele Tora. Ja, we moeten HaSjem liefhebben en we moeten onze naaste liefhebben, maar om die geboden te kunnen vervullen, moet het mogelijk zijn om het gebod van HaSjem te vervullen. Met andere woorden; we kunnen het doen, het ligt binnen onze mogelijkheden. Aan veel mensen is geleerd dat het onmogelijk is om de mitzwot van HaSjem te vervullen. De Tora is er behoorlijk duidelijk over, dat dat niet klopt. We kunnen het doen, en we moeten het doen.

Dit gedeelte geeft ons ook inzicht in hoe we de Tora moeten interpreteren. Namelijk dat HaSjem ons geen geboden geeft die we niet kunnen doen. Er zijn geen onmogelijke geboden. Dat is belangrijk als je wilt begrijpen hoe je de mitzwot moet doen die HaSjem ons heeft geboden. Het betekent bijvoorbeeld dat vrouwen niet verplicht zijn om de mitzwot te vervullen die tijdgebonden en positief zijn. Dan zouden bepaalde mitzwot elkaar namelijk tegenspreken. En dan zou het vervullen van dat gebod onmogelijk zijn. In het Toragedeelte van deze week krijgen we de bevestiging dat HaSjem ons geen onmogelijke geboden geeft. Dus als een gebod zowel positief als tijdgebonden is, dan hoeven vrouwen het niet te doen. Evenzo geldt voor mannen dat ze de geboden voor Nida niet hoeven te doen. Voor mannen is dat namelijk onmogelijk. In het Toragedeelte van deze week, leren we dat HaSjem ons geen geboden geeft die onmogelijk zijn.

In Lukas 1 lezen we dat de ouders van Johannes de Doper rechtvaardig waren en alle mitzwot van HaSjem deden. Het is belangrijk dat je dat ziet; mensen kunnen alle geboden van HaSjem doen. Zacharias en Elizabet gehoorzaamden alle geboden van HaSjem, dus wij kunnen dat ook. Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.