Parasjat Inspiratie – Re’ee

רְאֵ֗ה אָֽנֹכִ֛י נֹתֵ֥ן לִפְנֵיכֶ֖ם הַיּ֑וֹם בְּרָכָ֖ה וּקְלָלָֽה: אֶת־הַבְּרָכָ֑ה אֲשֶׁ֣ר תִּשְׁמְע֗וּ אֶל־מִצְו‍ֹת֙ יְהֹוָ֣ה אֱלֹֽהֵיכֶ֔ם אֲשֶׁ֧ר אָֽנֹכִ֛י מְצַוֶּ֥ה אֶתְכֶ֖ם הַיּֽוֹם: וְהַקְּלָלָ֗ה אִם־לֹ֤א תִשְׁמְעוּ֙ אֶל־מִצְו‍ֹת֙ יְהֹוָ֣ה אֱלֹֽהֵיכֶ֔ם וְסַרְתֶּ֣ם מִן־הַדֶּ֔רֶךְ אֲשֶׁ֧ר אָֽנֹכִ֛י מְצַוֶּ֥ה אֶתְכֶ֖ם הַיּ֑וֹם לָלֶ֗כֶת אַֽחֲרֵ֛י אֱלֹהִ֥ים אֲחֵרִ֖ים אֲשֶׁ֥ר לֹֽא־יְדַעְתֶּֽם:

Zie, ik houd u heden zegen en vloek voor: de zegen, als u luistert naar de geboden van de HEERE, uw God, die ik u heden gebied; de vloek, als u niet luistert naar de geboden van de HEERE, uw God, en van de weg die ik u heden gebied, afwijkt om achter andere goden aan te gaan, die u niet gekend hebt.

Deuteronomium 11:26-28

In het Toragedeelte van deze week lezen we het vervolg van de boodschap die Mozes aan de kinderen van Israël geeft voordat ze het beloofde land ingaan. Mozes houdt het volk de zegen en de vloek voor. Het staat er wat vreemd, maar het is erg belangrijk.

Mozes zegt dat er een zegen en een vloek is. Het is niet Mozes die zegent of vervloekt; hij wijst de kinderen van Israël er gewoon op dat er een zegen en een vloek is. Mozes zegt ook niet dat HaSjem zegent of vervloekt, maar dat de zegen en de vloek er zijn. De kinderen van Israël moeten gewoon een keuze maken.

De keuze is simpel: volg de geboden van HaSjem en er zal zegen zijn, volg de geboden van HaSjem niet en er zal vloek zijn. Mozes wijst de kinderen van Israël er op, dat het gevolg van het doen van de geboden een zegen is en dat het gevolg van het niet doen van de geboden een vloek is. HaSjem reikt niet actief naar beneden om de kinderen van Israël te zegenen of te vervloeken. De zegen en de vloek bestaan, het is aan ons om ertussen te kiezen.

Er was eens een kind dat begon te kruipen. Zijn ouders zeiden hem dat hij zijn vinger niet in het stopcontact mocht steken. ‘Als je je vinger in het stopcontact steekt, ga je pijn krijgen.’ In dit voorbeeld hebben de ouders de vloek uitgelegd aan het kind. Als hij zijn vinger in het stopcontact steekt, zal hij pijn krijgen. Let op dat de ouders niet tegen het kind zeiden dat zij het pijn zouden doen als hij ongehoorzaam was. Het gevolg van het ongehoorzaam zijn aan het gebod was dat het kind pijn zou krijgen.

Zo is het ook met de Tora. Als de kinderen van Israël HaSjems geboden zouden volgden, zou het goed met ze gaan. Als de kinderen van Israël ervoor zouden kiezen om de geboden niet te volgen, zou het niet goed met ze gaan. Dat is de zegen en de vloek.

Het is dan ook niet moeilijk om te beseffen dat HaSjem ons de Tora in liefde heeft gegeven; om ons geloof en onze daden te leiden zodat het ons goed gaat. Het is geen Tora van oordeel, maar een Tora van genade. HaSjem zegt: ‘Als je wilt dat alles goed gaat, volg dan Tora, als je niet wilt dat alles goed gaat, volg dan de Tora niet. Mozes zegt dat  de zegen en de vloek voor ons liggen. Kies de zegen.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.