Parasjat Inspiratie – Balak

וַיֵּ֥שֶׁב יִשְׂרָאֵ֖ל בַּשִּׁטִּ֑ים וַיָּ֣חֶל הָעָ֔ם לִזְנ֖וֹת אֶל־בְּנ֥וֹת מוֹאָֽב: וַתִּקְרֶ֣אןָ לָעָ֔ם לְזִבְחֵ֖י אֱלֹֽהֵיהֶ֑ן וַיֹּ֣אכַל הָעָ֔ם וַיִּשְׁתַּֽחֲו֖וּ לֵאלֹֽהֵיהֶֽן: וַיִּצָּ֥מֶד יִשְׂרָאֵ֖ל לְבַ֣עַל פְּע֑וֹר וַיִּֽחַר־אַ֥ף יְהֹוָ֖ה בְּיִשְׂרָאֵֽל:

Israël verbleef in Sittim, en het volk begon hoererij te bedrijven met de dochters van Moab. Die nodigden het volk uit bij de offers aan hun goden, en het volk at en boog zich voor hun goden neer. Toen Israël zich zo aan Baäl-Peor koppelde, ontbrandde de toorn van de HEERE tegen Israël.

–  Numeri 25:1-3

In het Toragedeelte van deze week staat het verhaal van Pinehas en Zimri. Israël was begonnen met losbandige seksuele immoraliteit en dat leidde tot de aanbidding van afgoden. De Hebreeuwse term die vaak wordt vertaald als ‘aanbidding’, betekent eigenlijk ‘neerbuigen’ of ‘verootmoedigen’. De Moabitische vrouwen brachten Israël ertoe om hun afgoden te aanbidden; om ervoor neer te buigen. Dat wekte de woede van HaSjem en er kwam een plaag over Israël.

Zimri nam schaamteloos een Midianitische vrouw mee in zijn tent voor de ogen van Mozes en van heel de gemeenschap. Pinehas, een koheen, was woedend. Hij nam een speer en ging achter de man en de Midianitische vrouw aan het slaapvertrek in. Hij doorstak hen beiden door de buik en de plaag werd tot stilstand gebracht.

Tussen de regels door lezen we dat zoals Zimri schaamteloos handelde voor de ogen van Mozes en van heel de gemeenschap van Israël, ook Pinchas schaamteloos handelde voor de ogen van Mozes en van heel de gemeenschap van Israël. Met andere woorden: Zimri zond Israël een boodschap en Pinehas stuurde een tegenbericht. Zimri’s boodschap was duidelijk: het is geen probleem om met vreemde vrouwen om te gaan en door hen afgoden te gaan aanbidden. Zimri bracht iets wat Israël al deed voor het voetlicht en wilde het rechtvaardigen. Pinehas stuurde het tegenovergestelde bericht: de omgang met deze vrouwen en het feit dat het volk hierdoor afgoden ging aanbidden, is verkeerd en moet stoppen. Dus Pinehas doodde Zimri publiekelijk en de plaag stopte. De boodschap kwam aan.

Het is belangrijk om op te merken dat Pinehas pas handelde nadat HaSjem de plaag over de hele gemeenschap van Israël had gebracht. Pinehas kreeg de opdracht niet persoonlijk van HaSjem. Maar Israël schonk geen aandacht aan de stem van HaSjem. Pinehas handelde nadat HaSjem de kwestie duidelijk had uitgelegd aan Israël. Zimri wilde het probleem rechtvaardigen, dus Pinehas handelde. HaSjem zegt dat de daad van Pinehas juist en gerechtvaardigd was en daarom kwam de plaag tot stilstand. Tot op heden omschrijven we iemand die hypocriet handelt als iemand die zich gedraagt als Zimri terwijl hij beloond wil worden als Pinehas.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.