Parasjat Inspiratie – Tazria-Metsora

וַיְדַבֵּ֥ר יְהֹוָ֖ה אֶל־משֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר: דַּבֵּ֞ר אֶל־בְּנֵ֤י יִשְׂרָאֵל֙ לֵאמֹ֔ר אִשָּׁה֙ כִּ֣י תַזְרִ֔יעַ וְיָֽלְדָ֖ה זָכָ֑ר וְטָֽמְאָה֙ שִׁבְעַ֣ת יָמִ֔ים כִּימֵ֛י נִדַּ֥ת דְּו‍ֹתָ֖הּ תִּטְמָֽא: וּבַיּ֖וֹם הַשְּׁמִינִ֑י יִמּ֖וֹל בְּשַׂ֥ר עָרְלָתֽוֹ: וּשְׁלשִׁ֥ים יוֹם֙ וּשְׁל֣שֶׁת יָמִ֔ים תֵּשֵׁ֖ב בִּדְמֵ֣י טָֽהֳרָ֑ה בְּכָל־קֹ֣דֶשׁ לֹֽא־תִגָּ֗ע וְאֶל־הַמִּקְדָּשׁ֙ לֹ֣א תָבֹ֔א עַד־מְלֹ֖את יְמֵ֥י טָהֳרָֽהּ׃

De HEERE sprak tot Mozes: Spreek tot de Israëlieten en zeg: Wanneer een vrouw nageslacht voortbrengt en een jongetje heeft gebaard, dan is zij zeven dagen onrein. Zij is dan even onrein als tijdens de dagen van afzondering als zij ongesteld is. En op de achtste dag moet het vlees van zijn voorhuid besneden worden. Vervolgens moet zij drieëndertig dagen blijven in het bloed van haar reiniging. Niets wat heilig is, mag zij aanraken, en zij mag niet naar het heiligdom komen, totdat de dagen van haar reiniging voorbij zijn.

Leviticus 12:1-4

שָׁל֣שׁ רְגָלִ֔ים תָּחֹ֥ג לִ֖י בַּשָּׁנָֽה: אֶת־חַ֣ג הַמַּצּוֹת֘ תִּשְׁמֹר֒ שִׁבְעַ֣ת יָמִים֩ תֹּאכַ֨ל מַצּ֜וֹת כַּֽאֲשֶׁ֣ר צִוִּיתִ֗ךָ לְמוֹעֵד֙ חֹ֣דֶשׁ הָֽאָבִ֔יב כִּי־ב֖וֹ יָצָ֣אתָ מִמִּצְרָ֑יִם וְלֹא־יֵֽרָא֥וּ פָנַ֖י רֵיקָֽם: וְחַ֤ג הַקָּצִיר֙ בִּכּוּרֵ֣י מַֽעֲשֶׂ֔יךָ אֲשֶׁ֥ר תִּזְרַ֖ע בַּשָּׂדֶ֑ה וְחַ֤ג הָֽאָסִף֙ בְּצֵ֣את הַשָּׁנָ֔ה בְּאָסְפְּךָ֥ אֶת־מַֽעֲשֶׂ֖יךָ מִן־הַשָּׂדֶֽה: שָׁל֥שׁ פְּעָמִ֖ים בַּשָּׁנָ֑ה יֵֽרָאֶה֙ כָּל־זְכ֣וּרְךָ֔ אֶל־פְּנֵ֖י הָֽאָדֹ֥ן | יְהֹוָֽה:

Driemaal per jaar moet u voor Mij een feest vieren. Het Feest van de ongezuurde broden moet u in acht nemen. Zeven dagen lang moet u ongezuurde broden eten, zoals Ik u geboden heb, op de vastgestelde tijd in de maand Abib, want in die maand bent u uit Egypte vertrokken. Maar men mag niet met lege handen voor Mijn aangezicht verschijnen. Ook het Feest van de oogst, van de eerste vruchten van uw werk, van wat u op de akker gezaaid hebt. En het Feest van de inzameling, aan het einde van het jaar, wanneer u de vruchten van uw werk van het veld ingezameld hebt. Drie keer per jaar moet alles wat mannelijk onder u is, voor het aangezicht van de Heere HEERE verschijnen.

Exodus 23:14-17

Het dubbele Toragedeelte van deze week begint met een uitleg over een periode van onreinheid wanneer een vrouw een kind gebaard heeft. Tijdens de periode van het bloed van haar reiniging (33 dagen als ze een jongetje heeft gebaard, 66 dagen als ze een meisje heeft gebaard) mag de vrouw niets heiligs aanraken. Ze mag ook niet de Tempel (Tabernakel) binnengaan. Dit gebod dat HaSjem aan de kinderen van Israël geeft, lijkt misschien een machlokèt, een Bijbels dilemma, te veroorzaken.

In Exodus 23 staat immers het gebod dat de kinderen van Israël krijgen om drie keer per jaar offers voor het aangezicht van de Heere te brengen. Dit gebod werd aan Israël gegeven. ‘Benee Jisraeel’ kan vertaald worden met ‘de kinderen van Israël’ of ‘de zonen van Israël’. Wie krijgt dus de opdracht om drie keer per jaar voor HaSjem te verschijnen? Zijn het alle kinderen van Israël of zijn het alleen de zonen van Israël?

In het gedeelte van deze week, Tazria, lezen we dat een vrouw die gebaard heeft minimum 33 dagen niet in het heiligdom mag komen. Wat gebeurt er als één van de drie feesten tijdens deze periode van het bloed van haar reiniging valt? Ze wordt opgedragen om iets te doen, maar ook om het niet te doen.

Exodus 23:17 verduidelijkt het gebod. In dit geval verwijst Israël naar de zonen van Israël en niet naar de dochters. Vrouwen hoeven niet drie keer per jaar naar de Tempel te gaan om er een offer te brengen. Alleen de mannen moeten het offer brengen. Aangezien vrouwen dit offer niet hoeven te brengen, is de machlokèt daarmee opgelost. Als een vrouw niet naar de Tempel kan gaan tijdens de drie feesten omwille van de dagen van het bloed van haar reiniging, dan zondigt zijn niet.

De Wijzen gebruiken dit idee als een leerpunt uit de Tora. Als HaSjem een positieve, tijdsgebonden mitswa geeft aan Benee Jisraeel, dan geldt het gebod alleen voor de mannen. Er zijn immers perioden dat vrouwen een positieve, tijdsgebonden mitswa niet kunnen vervullen. Zoals wanneer een vrouw in het bloed van haar reiniging is. Daarom zijn positieve, tijdsgeboden mitswot verplichtingen voor mannen, maar geen verplichtingen voor vrouwen.

Dat wil niet zeggen dat vrouwen deze mitswot niet mogen doen. Het betekent dat vrouwen niet verplicht zijn om deze mitswot te doen; ze zijn alleen verplicht voor mannen. Er zijn synagogediensten, en deze gebedsdiensten zijn verplicht. Ze zijn verplicht voor mannen, niet voor vrouwen. Waarom? Omdat een synagogedienst een positieve, tijdsgebonden mitswa is. Men moet ze doen (dat is positief) en ze moeten op een bepaalde tijdstip plaatsvinden. Daarom hoeven vrouwen dit niet te doen. Hoewel het niet verplicht is, mogen vrouwen bidden in synagogediensten; ze worden zelfs ten zeerste aangemoedigd om dat te doen. Maar, het is dus geen verplichting.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.