Parasjat Inspiratie – Sjabbat Para

וַיְדַבֵּ֣ר יְהֹוָ֔ה אֶל־משֶׁ֥ה וְאֶל־אַֽהֲרֹ֖ן לֵאמֹֽר: זֹ֚את חֻקַּ֣ת הַתּוֹרָ֔ה אֲשֶׁר־צִוָּ֥ה יְהֹוָ֖ה לֵאמֹ֑ר דַּבֵּ֣ר | אֶל־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל וְיִקְח֣וּ אֵלֶ֩יךָ֩ פָרָ֨ה אֲדֻמָּ֜ה תְּמִימָ֗ה אֲשֶׁ֤ר אֵֽין־בָּהּ֙ מ֔וּם אֲשֶׁ֛ר לֹֽא־עָלָ֥ה עָלֶ֖יהָ עֹֽל:

De HEERE sprak tot Mozes en tot Aäron: Dit is de wetsverordening die de HEERE geboden heeft: Spreek tot de Israëlieten en zeg dat zij een rode koe zonder enig gebrek bij u moeten brengen, waaraan geen onvolkomenheid is, waarop nog geen juk gekomen is.

– Numeri 19:1-2

Deze week is er nog een speciale Sjabbat in de aanloop naar Pèsach. Nu is het Sjabbat Para, de Sjabbat van de rode koe. Rabbijnen hebben eeuwenlang gedebatteerd over de vraag ‘Waarom een rode koe?’. Van alle choekiem -dat zijn geboden die HaSjem niet uitlegt- is deze chok het meest raadselachtig. HaSjem draagt ons op om een rode koe te gebruiken voor dit ritueel en legt niet uit waarom; we moeten gewoon een rode koe gebruiken.

De ceremonie van de para is de hoogste ceremonie die de Tora beschrijft waardoor we voorwerpen en mensen tahara, rein, kunnen maken. Zelfs de meest onreine dingen kunnen we rein maken door gebruik te maken van de as van de rode koe. Uiteraard betreft dit alleen dingen die ook een staat van reinheid kunnen hebben. De as die tijdens de ceremonie verkregen wordt, wordt gemengd met water. Dit sprenkelt men op de onreine zodat die weer rein wordt. Het water van de as van de rode koe mag voor onbepaalde tijd aangelengd worden.

Zelfs iemand die met een dood lichaam in aanraking is gekomen, kan gereinigd worden met behulp van de as van de rode koe. De plaats waar de Misjkan (Tabernakel) of Tempel zullen staan, moeten gereinigd worden met het water van de as van de rode koe. Dus voordat de Tempel nu herbouwd kan worden, hebben we eerst water van de as van de rode koe nodig.

Het is interessant om op te merken dat de mensen die meehelpen in het maken van het water van de as van de rode koe, allemaal onrein worden tijdens dit proces. De mensen die datgene maken dat voor rituele reiniging zorgt, worden tijdens het maken ritueel onrein. Voor het ritueel wordt cederhout, hysop en een draad dat tola’at (karmozijn) geverfd is, gebruikt.

Eén van de dingen die de ceremonie van de para duidelijk maakt, is dat onreinheid en zonde twee volledig aparte dingen zijn. De mensen die meehelpen om het water van de as van de rode koe te maken, hebben niet gezondigd. Toch worden ze onrein. Hoewel onrein worden niet wenselijk is, is het alleen maar iets dat tijdens je leven gebeurt. Je doet dan wat nodig is om gereinigd te worden, want onrein zijn is een staat waarin je niet langer dan noodzakelijk wilt zijn. Daarom is er niets zondigs aan onrein worden. Als je onrein wordt, doorloop je gewoon de nodige stappen om weer rein te worden en ga je weer door met je leven.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.