Parasjat Inspiratie – Tetsawè

וְלָֽקַחְתָּ֞ מִן־הַדָּ֨ם אֲשֶׁ֥ר עַל־הַמִּזְבֵּ֘חַ֘ וּמִשֶּׁ֣מֶן הַמִּשְׁחָה֒ וְהִזֵּיתָ֤ עַל־אַֽהֲרֹן֙ וְעַל־בְּגָדָ֔יו וְעַל־בָּנָ֛יו וְעַל־בִּגְדֵ֥י בָנָ֖יו אִתּ֑וֹ וְקָדַ֥שׁ הוּא֙ וּבְגָדָ֔יו וּבָנָ֛יו וּבִגְדֵ֥י בָנָ֖יו אִתּֽוֹ: וְלָֽקַחְתָּ֣ מִן־הָ֠אַ֠יִל הַחֵ֨לֶב וְהָֽאַלְיָ֜ה וְאֶת־הַחֵ֣לֶב | הַמְכַסֶּ֣ה אֶת־הַקֶּ֗רֶב וְאֵ֨ת יֹתֶ֤רֶת הַכָּבֵד֙ וְאֵ֣ת | שְׁתֵּ֣י הַכְּלָיֹ֗ת וְאֶת־הַחֵ֨לֶב֙ אֲשֶׁ֣ר עֲלֵיהֶ֔ן וְאֵ֖ת שׁ֣וֹק הַיָּמִ֑ין כִּ֛י אֵ֥יל מִלֻּאִ֖ים:

Dan moet u wat van het bloed nemen dat op het altaar is, en van de zalfolie, en dat sprenkelen op Aäron, op zijn kleding, op zijn zonen en op de kleding van zijn zonen met hem. Dan zal hij geheiligd zijn, hij, zijn kleding, zijn zonen en de kleding van zijn zonen met hem. Vervolgens moet u het vet van de ram en de staart, het vet dat de ingewanden bedekt, de kwab aan de lever, de beide nieren met het vet dat eraan vastzit, en de rechterachterbout nemen, want het is een ram ter inwijding.

– Exodus 29:21-22

In het Toragedeelte van deze week staat de miloeiem; de aanstelling en wijding van de priesters. Het is één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het Sinaïverhaal, maar toch wordt het vaak over het hoofd gezien.

Aäron en zijn zonen brengen zeven dagen lang offers aan HaSjem. Bloed wordt gesmeerd op het rechteroor van Aäron, op zijn rechterduim en op de grote teen van zijn rechtervoet. Daarna wordt het bloed van het offer gesprenkeld op de zonen van Aäron. Vlak daarvoor werden de zonen van Aäron in water gewassen en werd er zalfolie op hun hoofd gegoten.

Deze drie vloeistoffen die in de Tora staan, worden gebruikt tijdens de inwijdingsceremonie waarbij Aäron en zijn zonen als priesters worden aangesteld. Elke vloeistof heeft een bijzondere betekenis. Water wordt gebruikt om mensen ritueel rein, tahor, te maken. Pure olijfolie wordt gebruikt om voorwerpen en mensen te heiligen voor HaSjem. Bloed is het teken van het verbond met HaSjem.

Alle drie deze vloeistoffen worden tijdens het ritueel gebruikt zodat de kinderen van Israël zouden weten en begrijpen dat Aäron en zijn zonen kadosj, apart gezet, zijn. Dat ze anders zijn. Ze hebben een andere taak dan alle andere mensen op aarde. Ze hebben een andere taak dan alle andere kinderen van Israël. Het ritueel bevestigt dat Aäron en zijn zonen voor altijd geheiligd zijn als deel van het leiderschap over de kinderen van Israël.

De miloeiem, de inwijding van de priesters, moeten we goed begrijpen want het is een les voor altijd. De kahoena, het priesterschap, is heilig, apart gezet. Dit betekent niet dat priesters beter zijn dan andere mensen. Het betekent niet dat priesters beter zijn dan de andere kinderen van Israël. Het betekent dat de priesters een speciale taak hebben en dat ze apart gezet zijn door HaSjem. Het ritueel van de miloeiem zorgt ervoor dat heel Israël dit ziet en begrijpt.

De les is heel eenvoudig. Bepaalde mensen, zowel individuen als groepen, worden door HaSjem apart gezet om bepaalde redenen. We moeten daar niet jaloers op zijn. Het omet geen misverstanden teweegbrengen. Het moet geen begeerte opwekken. Ze zijn immers gewoon apart gezet, dat is alles. Het priesterschap is apart gezet net zoals Israël apart gezet is. Israël is een koninkrijk van priesters omdat Israël apart gezet is net zoals de priesters apart gezet worden in de miloeiem.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.