Parasjat Inspiratie – Sjabbat Zachor

זָכ֕וֹר אֵ֛ת אֲשֶׁר־עָשָׂ֥ה לְךָ֖ עֲמָלֵ֑ק בַּדֶּ֖רֶךְ בְּצֵֽאתְכֶ֥ם מִמִּצְרָֽיִ: אֲשֶׁ֨ר קָֽרְךָ֜ בַּדֶּ֗רֶךְ וַיְזַנֵּ֤ב בְּךָ֙ כָּל־הַנֶּֽחֱשָׁלִ֣ים אַֽחֲרֶ֔יךָ וְאַתָּ֖ה עָיֵ֣ף וְיָגֵ֑עַ וְלֹ֥א יָרֵ֖א אֱלֹהִֽים:

Denk aan wat Amalek u onderweg aangedaan heeft, toen u uit Egypte wegtrok: hij ontmoette u onderweg en overviel bij u in de achterhoede alle zwakken achter u, terwijl u moe en uitgeput was; en hij vreesde God niet.

Deuteronomium 25:17-18

De Maftirlezing van deze Sjabbat, Sjabbat Zachor, is dit gedeelte uit Deuteronomium. We moeten denken aan Amalek. Letterlijk staat er dat we moeten herinneren (zocheer). Sjabbat Zachor is de Sjabbat vlak voor Poeriem.

We moeten herinneren wat Amalek ons heeft aangedaan. Amalek viel ons aan; de zwaksten en de achterblijvers. Hij viel de meest kwetsbaren op het meest kwetsbare moment aan. Wat Amalek deed, was weerzinwekkend, walgelijk en onmenselijk. We mogen dit nooit vergeten.

We denken aan wat Amalek deed als voorbereiding op de meest vreugdevolle tijd van het jaar. Poeriem, gevolgd door Pèsach, zijn de twee feesten met de sterkste associatie met de redding en verlossing van HaSjem. Het Joodse volk is gered, maar toch beginnen we deze feestelijke tijd met de herinnering aan wat Amalek ons aandeed.

Deze herinnering dient als waarschuwing. Net zoals Haman, als een ware nakomeling van Amalek, ons probeerde te vernietigen, net zoals we onszelf eraan herinneren in de Hagada, staan er in elke generatie mensen tegen ons op om ons te vernietigen. Maar HaSjem is onze redding.

We denken aan de Seleucidische Grieken en de Romeinen na hen, die tienduizenden van onze Wijzen hebben afgeslacht. We herinneren ons dat het de Romeinen waren die onze Messias hebben gedood, hoewel Hij niet in de greep van de dood is gebleven. We denken aan de gruwelijkheden van de Shmad en de slachting die de Kruisvaarders hebben aangericht. We herinneren ons de verdrijvingen uit Spanje, Engeland en Nederland. We denken aan Bohdan Chmelnytsky en de pogroms van de Wit-Russen. We herinneren ons Alfred Dreyfus, het antisemitisme in Frankrijk en in de rest van West-Europa. We denken aan wat de Nazi’s deden en aan de Holocaust. We herinneren ons Gush Etzion. We denken aan de terroristische aanslagen tegen Israël, het doden van jongeren en ouderen, zwakken en vermoeiden en de achterblijvers. We denken aan al deze dingen, want zelfs in een tijd van grote vreugde, is Amalek er nog steeds. We herinneren.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.