Parasjat Inspiratie – Besjalach

וַיִּקְרָא֙ שֵׁ֣ם הַמָּק֔וֹם מַסָּ֖ה וּמְרִיבָ֑ה עַל־רִ֣יב | בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל וְעַ֨ל נַסֹּתָ֤ם אֶת־יְהֹוָה֙ לֵאמֹ֔ר הֲיֵ֧שׁ יְהֹוָ֛ה בְּקִרְבֵּ֖נוּ אִם־אָֽיִן:

Hij gaf die plaats de naam Massa en Meriba, vanwege de onenigheid van de Israëlieten en omdat zij de HEERE op de proef gesteld hadden door te zeggen: Is de HEERE nu in ons midden of niet?

– Exodus 17:7

עַל֩ אֲשֶׁ֨ר מְעַלְתֶּ֜ם בִּ֗י בְּתוֹךְ֙ בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל בְּמֵֽי־מְרִיבַ֥ת קָדֵ֖שׁ מִדְבַּר־צִ֑ן עַ֣ל אֲשֶׁ֤ר לֹֽא־קִדַּשְׁתֶּם֙ אוֹתִ֔י בְּת֖וֹךְ בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל: כִּ֥י מִנֶּ֖גֶד תִּרְאֶ֣ה אֶת־הָאָ֑רֶץ וְשָׁ֨מָּה֙ לֹ֣א תָב֔וֹא אֶל־הָאָ֕רֶץ אֲשֶׁר־אֲנִ֥י נֹתֵ֖ן לִבְנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל:

Daarom, omdat u Mij ontrouw bent geweest te midden van de Israëlieten, bij het water van de twist van Kades, in de woestijn Zin, omdat u Mij niet geheiligd hebt te midden van de Israëlieten. Want van een afstand zult u het land zien, maar er binnengaan, in het land dat Ik de Israëlieten geef, dat mag u niet.

– Deuteronomium 32:51-52

וַיַּקְצִיפוּ עַל־מֵ֣י מְרִיבָ֑ה וַיֵּ֥רַע לְ֜מֹשֶׁ֗ה בַּֽעֲבוּרָֽם:

Zij maakten Hem zeer toornig bij het water van Meriba, het verging Mozes slecht omwille van hen.

Psalm 106:32

De parasja van deze week voor Sjabbat Sjiera beschrijft de eerste keer dat de kinderen van Israël arriveren in Meriba en Massa. Meriba werd zo genoemd vanwege de onenigheid van de kinderen van Israël waar Mozes geen controle over had. De tweede keer dat de kinderen van Israël in Meriba aankomen, slaat Mozes op de rots om water te krijgen. Ook de eerste keer sloeg Mozes op de rots om water te krijgen. Beide keren komen de kinderen van Israël ruziënd aan op deze plaats.

De leiderschapscapaciteiten van Mozes worden tot twee keer toe getest. Hij blijkt niet voldoende bekwaam. Over dit falen in leiderschap spreekt Mozes in Deuteronomium 32:51. HaSjem zegt dat Mozes Hem ontrouw is geweest te midden van het volk. Hoe? Door zijn gebrek aan leiderschap. Mozes kon de kinderen van Israël er niet toe brengen om te stoppen met ruzie maken. Niet alleen deze twee keer in Meriba, het lukte hem eigenlijk helemaal niet tijdens de veertig jaar durende reis.

Omwille van dit falen schreef koning David in Psalm 106: het volk maakte HaSjem zeer toornig (ze tergden Hem). Door deze provocatie mocht Mozes het Land van belofte niet binnengaan. Het verging Mozes slecht omwille van het volk.

Mozes sloeg beide keren op de rots om water te krijgen. De eerste keer had HaSjem hem de opdracht gegeven om op de rots te slaan. De tweede keer had HaSjem Mozes geen opdracht gegeven om op de rots te slaan. Toch sloeg hij er op. Deed hij dat uit frustratie? Misschien. Maar het echte probleem was dat het volk geen onenigheid had gehad als Mozes op een juiste manier HaSjem geheiligd had voor de ogen van het volk. Door dit falen mocht Mozes het Land van belofte niet binnengaan.

Sjabbat Sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.