Parasjat Inspiratie – Vaeera

לָכֵ֞ן אֱמֹ֥ר לִבְנֵֽי־יִשְׂרָאֵל֘ אֲנִ֣י יְהֹוָה֒ וְהֽוֹצֵאתִ֣י אֶתְכֶ֗ם מִתַּ֨חַת֙ סִבְלֹ֣ת מִצְרַ֔יִם וְהִצַּלְתִּ֥י אֶתְכֶ֖ם מֵֽעֲבֹֽדָתָ֑ם וְגָֽאַלְתִּ֤י אֶתְכֶם֙ בִּזְר֣וֹעַ נְטוּיָ֔ה וּבִשְׁפָטִ֖ים גְּדֹלִֽים: וְלָֽקַחְתִּ֨י אֶתְכֶ֥ם לִי֙ לְעָ֔ם וְהָיִ֥יתִי לָכֶ֖ם לֵֽאלֹהִ֑ים וִֽידַעְתֶּ֗ם כִּ֣י אֲנִ֤י יְהֹוָה֙ אֱלֹ֣הֵיכֶ֔ם הַמּוֹצִ֣יא אֶתְכֶ֔ם מִתַּ֖חַת סִבְל֥וֹת מִצְרָֽיִם:

Zeg daarom tegen de Israëlieten: Ik ben de HEERE. Ik zal u uitleiden van onder de dwangarbeid van de Egyptenaren. Ik zal u redden uit hun slavernij en u verlossen door een uitgestrekte arm en door zware strafgerichten. Ik zal u tot Mijn volk aannemen en Ik zal u tot een God zijn. Dan zult u weten dat Ik de HEERE, uw God, ben, Die u uitleidt vanonder de dwangarbeid van de Egyptenaren.

– Exodus 6:5-6

In de parsje van deze week vinden we opnieuw een cruciale uitspraak van HaSjem. HaSjem spreekt de vier verlossingswoorden tot Israël: Ik zal u uitleiden, Ik zal u redden, Ik zal u verlossen en Ik zal u tot Mijn volk aannemen. Deze vier verklaringen zijn de basis van de relatie tussen het volk Israël en HaSjem. Door deze woorden wordt Israël het enige volk van G-d. Door deze verklaringen krijgt Israël een unieke positie in de wereld op het vlak van de relatie met HaSjem.

Hoewel we deze uitspraken omschrijven als woorden, wijst HaSjem hiermee op een op handen zijnde proces. HaSjem zegt dat:

1. Hij ons zal uitleiden uit Egypte

2. Hij ons zal redden

3. Hij ons zal verlossen

4. Hij ons als Zijn volk zal aannemen

Het eerste deel van dit grootse plan is de Exodus, de uittocht, uit Egypte. Het tweede deel is dat HaSjem Israël redding geeft; hen redt van de vernietiging door de handen van het Egyptische leger. Het derde deel is de verlossing van Israël uit Egypte. Het vierde deel is dat HaSjem Israël als volk aanneemt bij de Sinaï.

HaSjem bereidt het proces voor waarin Israël Zijn volk gaat worden. Deze dingen gaan gebeuren, en als ze gebeuren, wordt Israël het volk van HaSjem. Als deze dingen niet gebeuren, kan Israël niet het volk van HaSjem worden. Israël, dat geen volk is, wordt een volk door het proces dat HaSjem in deze parasja beschrijft. Pas nadat ze uit Egypte werden geleid, gered en verlost, kon Israël een volk worden – het volk van HaSjem.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.