Parasjat Inspiratie – Sjemot

וַיֵּרָ֠א מַלְאַ֨ךְ יְהֹוָ֥ה אֵלָ֛יו בְּלַבַּת־אֵ֖שׁ מִתּ֣וֹךְ הַסְּנֶ֑ה וַיַּ֗רְא וְהִנֵּ֤ה הַסְּנֶה֙ בֹּעֵ֣ר בָּאֵ֔שׁ וְהַסְּנֶ֖ה אֵינֶ֥נּוּ אֻכָּֽל: וַיֹּ֣אמֶר משֶׁ֔ה אָסֻֽרָה־נָּ֣א וְאֶרְאֶ֔ה אֶת־הַמַּרְאֶ֥ה הַגָּדֹ֖ל הַזֶּ֑ה מַדּ֖וּעַ לֹֽא־יִבְעַ֥ר הַסְּנֶֽה: וַיַּ֥רְא יְהֹוָ֖ה כִּ֣י סָ֣ר לִרְא֑וֹת וַיִּקְרָא֩ אֵלָ֨יו אֱלֹהִ֜ים מִתּ֣וֹךְ הַסְּנֶ֗ה וַיֹּ֛אמֶר משֶׁ֥ה משֶׁ֖ה וַיֹּ֥אמֶר הִנֵּֽנִי:

En de Engel van de HEERE verscheen hem in een vuurvlam uit het midden van een doornstruik. Hij keek toe, en zie, de doornstruik brandde in het vuur, maar de doornstruik werd niet verteerd. Mozes zei: Laat ik nu naar dat indrukwekkende verschijnsel gaan kijken, waarom de doornstruik niet verbrandt. Toen de HEERE zag dat hij ging kijken, riep God tot hem uit het midden van de doornstruik en zei: Mozes, Mozes! Hij zei: Zie, hier ben ik!

 – Exodus 3:2-7

We beginnen deze week met het boek Exodus. In de parasja van deze week staan dingen die op het eerste gezicht moeilijk lijken. In vers 2 verschijnt een Boodschapper van HaSjem, een Engel, aan Mozes vanuit de brandende doornstruik. In vers 4 spreekt HaSjem vanuit de struik. Wie zit er dan in die struik? De Boodschapper van HaSjem of HaSjem Zelf?

Dit lijkt misschien verwarrend, vooral als je denkt dat het antwoord het één of het ander moet zijn. Wat kan anders het antwoord zijn? Daarvoor moeten we het concept van de pluraliteit van G-d goed begrijpen.

Blijkbaar verschijnt HaSjem aan Mozes in de vorm van een Boodschapper, een Engel. Kan het dat HaSjem een Engel is? We zien het hier duidelijk in de Tora. HaSjem kan verschijnen als een Engel. In het Joodse denken noemen ze deze Engel Die HaSjem Zelf is, Metatron.

Door wat hier in de Tora staat, vragen we ons af: hoe kan HaSjem HaSjem zijn en ook een Engel? We weten dat HaSjem één is en dat Zijn Naam één is. Toch laat de Tora hier zien dat HaSjem als Engel kan verschijnen. Deze machlokèt (geschil) is de sleutel tot het begrijpen van de aard van G-d. Ja, HaSjem is één. Maar HaSjem kan in verschillende vormen aan ons verschijnen. Dit noemen we de pluraliteit van G-d. In Exodus 3:2-4 verschijnt HaSjem als de Engel Metatron.

Als we geconfronteerd worden met de realiteit dat G-d pluriform is, roept dat een andere vraag op. Als HaSjem een Engel kan zijn, kan HaSjem dan ook een Man zijn? Het bewijs van de pluraliteit van G-d is onbetwistbaar. Daarom moet het antwoord ‘ja’ zijn. Als HaSjem als Engel kan verschijnen, kan Hij ook als Man verschijnen.

De kwestie rond de goddelijkheid van Jesjoea de Messias komt vaak ter sprake binnen het Messiaans Jodendom. De vraag wordt alleen gesteld als men de pluraliteit van HaSjem niet goed begrijpt. In de parsje van deze week staat een overduidelijk Toravoorbeeld van deze pluraliteit. Als HaSjem Metatron kan zijn, kan HaSjem Jesjoea zijn.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.