Parasjat Inspiratie – Wajigasj

וַיֹּ֨אמֶר יוֹסֵ֤ף אֶל־אֶחָיו֙ אֲנִ֣י יוֹסֵ֔ף הַע֥וֹד אָבִ֖י חָ֑י וְלֹא־יָֽכְל֤וּ אֶחָיו֙ לַֽעֲנ֣וֹת אֹת֔וֹ כִּ֥י נִבְהֲל֖וּ מִפָּנָֽיו: וַיֹּ֨אמֶר יוֹסֵ֧ף אֶל־אֶחָ֛יו גְּשׁוּ־נָ֥א אֵלַ֖י וַיִּגָּ֑שׁוּ וַיֹּ֗אמֶר אֲנִי֙ יוֹסֵ֣ף אֲחִיכֶ֔ם אֲשֶׁר־מְכַרְתֶּ֥ם אֹתִ֖י מִצְרָֽיְמָה: וְעַתָּ֣ה | אַל־תֵּעָ֣צְב֗וּ וְאַל־יִ֨חַר֙ בְּעֵ֣ינֵיכֶ֔ם כִּֽי־מְכַרְתֶּ֥ם אֹתִ֖י הֵ֑נָּה כִּ֣י לְמִחְיָ֔ה שְׁלָחַ֥נִי אֱלֹהִ֖ים לִפְנֵיכֶֽם: כִּי־זֶ֛ה שְׁנָתַ֥יִם הָֽרָעָ֖ב בְּקֶ֣רֶב הָאָ֑רֶץ וְעוֹד֙ חָמֵ֣שׁ שָׁנִ֔ים אֲשֶׁ֥ר אֵֽין־חָרִ֖ישׁ וְקָצִֽיר:

Jozef zei tegen zijn broers: Ik ben Jozef! Leeft mijn vader nog? Maar zijn broers waren niet in staat om hem antwoord te geven, want zij waren door schrik voor hem overmand. Jozef zei tegen zijn broers: Kom toch dichter bij me! En zij kwamen dichterbij. Toen zei hij: Ik ben Jozef, jullie broer, die jullie naar Egypte verkocht hebben. Maar nu, wees niet bedroefd en laat jullie ogen niet in toorn ontvlammen omdat jullie mij hiernaartoe hebben verkocht, want God heeft mij vóór jullie uit gezonden tot behoud van jullie leven. Deze twee jaren is er immers honger geweest in het midden van het land, en er komen nog vijf jaren waarin er geen ploegen of oogsten zal zijn.

Genesis 45:3-6

In de Parasja van deze week staat iets wat goochelaars ‘de grote onthulling’ noemen. Jozef maakt zich uiteindelijk bekend aan Juda en de kinderen van Israël. De pesjat (letterlijke) betekenis van deze Toraverzen is duidelijk. Maar er is een rèmèz, een allegorische betekenis, die grote implicaties heeft voor ons vandaag.

Het nieuwe boek van Rav Shapira, ‘The Besorah According to Covid-19’ gaat gedetailleerd in op deze symbolische betekenis. Ik raad je aan om dit boek te lezen om je plaats in de huidige gebeurtenissen volledig te begrijpen. Deze allegorie gaat over Jozef (Masjieach Bèn Joseef) die zich aan Juda (de kinderen van Israël, het Joodse volk) bekendmaakt.

Vlak voor de ‘grote onthulling’ is Jozef onherkenbaar voor zijn broers. Dat verwijst naar de Messias die onherkenbaar is voor Israël. Jozef gaat door zijn koninklijke functie gekleed als een hoge minister van Egypte. Hij gaat volledig op in de Egyptische cultuur. Evenzo gaat de Messias, zoon van Jozef, volledig op in de cultuur van de volken; Egypte staat daar symbool voor. De Masjieach Bèn Joseef is onherkenbaar voor het Joodse volk doordat Hij bekleed is met een vreemde cultuur; de cultuur van de volken.

Daarna, als het de tijd is van de Messias, zullen de attributen van deze vreemde cultuur weggenomen worden en kan Israël de Messias herkennen. De Messias was voor Israël verborgen door de kleding en de cultuur van de volken. Pas nu worden deze attributen langzamerhand weggenomen.

Messiaans Jodendom neemt afstand van het Christendom. De kleding, die deel is van de attributen van deze vreemde cultuur, wordt verwijderd en nu begint het Joodse volk langzamerhand Jesjoea de Messias, Zoon van Jozef, te herkennen. Deze onthulling gebeurt door de inspanning van mensen. Het is HaSjem Die het doet en het zijn de mensen die het doen. Yeshivat Shuvu speelt een belangrijke rol in het afpellen van de cultuur van de volken waarin de Messias gekleed werd. Zoals we in de hele Schrift kunnen zien, zorgen de daden van individuen en groepen mensen ervoor dat HaSjems plan uitgevoerd wordt. Als wij het niet doen, dan gebeurt het nu niet. Het zal gebeuren, maar op een later moment. Op deze manier kunnen we de dag van HaSjem bespoedigen, zoals Hillel zei: “Als ik het niet doe, wie dan wel? Als het niet nu gebeurt, wanneer dan wel?” [Pirkee Awot 1:14]

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.