Parasjat Inspiratie – Vajeetsee

וַיַּֽחֲלֹ֗ם וְהִנֵּ֤ה סֻלָּם֙ מֻצָּ֣ב אַ֔רְצָה וְרֹאשׁ֖וֹ מַגִּ֣יעַ הַשָּׁמָ֑יְמָה וְהִנֵּה֙ מַלְאֲכֵ֣י אֱלֹהִ֔ים עֹלִ֥ים וְיֹֽרְדִ֖ים בּֽוֹ: וְהִנֵּ֨ה יְהֹוָ֜ה נִצָּ֣ב עָלָיו֘ וַיֹּאמַר֒ אֲנִ֣י יְהֹוָ֗ה אֱלֹהֵי֙ אַבְרָהָ֣ם אָבִ֔יךָ וֵֽאלֹהֵ֖י יִצְחָ֑ק הָאָ֗רֶץ אֲשֶׁ֤ר אַתָּה֙ שֹׁכֵ֣ב עָלֶ֔יהָ לְךָ֥ אֶתְּנֶ֖נָּה וּלְזַרְעֶֽךָ:

Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een ladder, waarvan de top de hemel raakte, en zie, de engelen van God klommen daarlangs omhoog en omlaag. En zie, de HEERE stond boven aan die ladder en zei: Ik ben de HEERE, de God van uw vader Abraham en de God van Izak; dit land waarop u ligt te slapen, zal Ik u en uw nageslacht geven.

Genesis 28:12-13

In het Toragedeelte van deze week lezen we het bekende verhaal over Jakobs ladder.

De soelam, het Hebreeuwse woord voor ladder of trap, reikt naar de aarde en naar de hemelen. Dit is belangrijk voor de context van het verhaal. Het is niet zo dat de trap op aarde staat en naar boven reikt. Het perspectief van het verhaal is niet vanaf de aarde, maar vanuit het midden van de trap. Dat weten we omdat de Hebreeuwse term ארצה wordt gebruikt. Dat betekent: naar de aarde. Jakobs droom is dus een visioen van iets buiten tijd en ruimte. Het is cruciaal dat we begrijpen dat we de droom vanuit een perspectief buiten tijd en ruimte moeten bekijken, anders missen we het belang van het visioen.

Jakob ziet dat boodschappers van HaSjem buiten tijd en ruimte de trap omhoog en omlaag gaan. Wat betekent ‘omhoog en omlaag gaan’ buiten tijd en ruimte? Dit gaat niet over engelen die bewegen. Voor beweging zijn tijd en ruimte vereist. Maar als Jakob het niet heeft over beweging, wat wil hij dan in zijn droom zeggen over de boodschappers van HaSjem?

Er zijn verschillende hemelen. Paulus schrijft daarover. Als Jakob hier geen beweging bedoelt, dan heeft hij het hier over communicatie tussen de verschillende hemelen en de aarde. De boodschappers van HaSjem brengen boodschappen over tussen de verschillende hemelen en de aarde.

In Johannes 1:52 staat: ‘En Hij zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u allen: Van nu af zult u de hemel geopend zien en de engelen van God opklimmen en neerdalen op de Zoon des mensen.’ Het spreekt voor zich dat Jesjoea hiermee niet bedoelt dat Hij een trap is, maar wel dat Hij het communicatiemiddel is tussen de verschillende hemelen en de aarde. Jesjoea de Messias is veel meer dan een mens op de aarde. Hij is de structuur waarop de hemelen en de aarde voor hun bestaan steunen. Zonder Jesjoea is er geen verbinding tussen de verschillende hemelen en de aarde. Het bestaan is afhankelijk van de Masjiach.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.