Parasjat Inspiratie – Noach

מִכֹּ֣ל | הַבְּהֵמָ֣ה הַטְּהוֹרָ֗ה תִּקַּח־לְךָ֛ שִׁבְעָ֥ה שִׁבְעָ֖ה אִ֣ישׁ וְאִשְׁתּ֑וֹ וּמִן־הַבְּהֵמָ֡ה אֲ֠שֶׁ֠ר לֹ֣א טְהֹרָ֥ה הִ֛וא שְׁנַ֖יִם אִ֥ישׁ וְאִשְׁתּֽוֹ: גַּ֣ם מֵע֧וֹף הַשָּׁמַ֛יִם שִׁבְעָ֥ה שִׁבְעָ֖ה זָכָ֣ר וּנְקֵבָ֑ה לְחַיּ֥וֹת זֶ֖רַע עַל־פְּנֵ֥י כָל־הָאָֽרֶץ:

U moet voor uzelf van alle reine dieren zeven paar nemen, een mannetje en zijn vrouwtje; maar van de dieren die niet rein zijn, één paar, een mannetje en zijn vrouwtje; ook van de vogels in de lucht zeven paar, mannelijk en vrouwelijk, om het zaad op heel de aarde in leven te houden.

Genesis 7:2-3

In Genesis staan veel bekende verhalen. In deze parsje staat het verhaal van Noach en de zondvloed. We kennen het verhaal als volgt: “HaSjem had Noach verteld dat de aarde verwoest zou worden, dus leidde Noach de dieren twee aan twee, in paren, naar de ark.” In hoofdstuk 7 lezen we dat het verhaal toch een beetje anders is.

Noach redt niet één paar van alle dieren, maar één paar van alle onreine dieren en zeven paar van alle reine dieren. Een vraag die we ons daarbij stellen, is: “Hoe wist Noach welke dieren rein en welke dieren onrein zijn?” In de Tora stonden daarover tot nog toe geen instructies. Hoe wist Noach het dan?

Deze vraag leidt tot verschillende fascinerende conclusies. Ten eerste: er was sinds het begin een onderscheid tussen reine en onreine dieren. Ten tweede: wat betekent rein en onrein precies; de mens at toen immers nog geen vlees? Ten derde: hoe wist Noach het verschil tussen reine en onreine dieren?

De derde vraag is lastig. Niemand had onderricht gekregen over welke dieren rein en welke dieren onrein zijn. Deze instructie staat niet in de Tora en toch is dat de enige manier waarop Noach kon weten wat rein en onrein is.

De implicatie hiervan is schokkend. Er zijn instructies gegeven die niet letterlijk in de Tora staan. In de schriftelijke Tora, de geschreven instructie dus, staan niet alle instructies die HaSjem heeft gegeven. Of, in de Tora staan in ieder geval niet alle details over alle instructies die HaSjem heeft gegeven. Dat wil zeggen dat er een Mondelinge Leer is die van HaSjem komt. Door de Bijbel heen zien we mondelinge instructies die door HaSjem worden gegeven en mondeling worden doorgegeven door individuelen en daarna door Israël. Het echt begrijpen van de Schrift houdt daarom ook in dat je deze mondelinge instructies die HaSjem gaf en die Israël doorgaf, ook begrijpt. Noach volgde de Mondelinge Wet van HaSjem. Jesjoea volgde die ook. Wij moeten dat ook doen.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.