Parasjat Inspiratie – Eekèv

וְהָיָ֗ה אִם־שָׁמֹ֤עַ תִּשְׁמְעוּ֙ אֶל־מִצְו‍ֹתַ֔י אֲשֶׁ֧ר אָֽנֹכִ֛י מְצַוֶּ֥ה אֶתְכֶ֖ם הַיּ֑וֹם לְאַֽהֲבָ֞ה אֶת־יְהֹוָ֤ה אֱלֹֽהֵיכֶם֙ וּלְעָבְד֔וֹ בְּכָל־לְבַבְכֶ֖ם וּבְכָל־נַפְשְׁכֶֽם:

En het zal gebeuren, wanneer uw nauwgezet luistert naar mijn geboden die ik u heden gebied, door de HEERE, uw God, lief te hebben en Hem te dienen met heel uw hart en met heel uw ziel,…

– Deuternonomium 11:13

Een heel belangrijke term in het Toragedeelte van deze week kan niet goed in het Nederlands vertaald worden. “… en Hem te dienen met heel uw hart en met heel uw ziel.” De term ‘dienen’ is technisch gezien juist. Maar לעבדו betekent zoveel meer dan ‘dienen’. Avoda betekent dienst en verwijst ook naar de dienst van de Kohaniem in de Tempel. Deze dienst van offers en offergaven is een fysieke manier waarop Israël HaSjem aanbidt. Het idee van fysieke handelingen bij aanbidding is ingesloten in de term ‘avoda’.

We worden opgeroepen, bevolen, om avoda met heel ons hart en heel onze nèfèsj – ziel te doen. Daardoor is dit gebod heel ruim. Als avoda het fysieke aanbidden is zoals we zien bij de offers en offergaven, wat is dan avoda van het hart en van de nèfèsj? Avoda van de nèfèsj lijkt eenvoudig: het is het doen van de mitswot van de offers en offergaven. En avoda van het hart? Dat is niet zo eenvoudig.

Avoda van het hart omvat alle soorten gebed. Het steeds in verbinding staan met HaSjem, het doen van bracha, tefila, hietpaleloet, sjeela en avoda, vormen samen de avoda van het hart. Met andere woorden: dit Toragedeelte is de basis van het hele concept van gebed en bidden tot HaSjem. De reden waarom we bidden, het doel van ons gebed, is de avoda van het hart.

Zoals koning David ons aanspoorde om te bidden zonder ophouden, zo streven wij ernaar om steeds contact te hebben of in verbinding te staan met HaSjem. We doen dit door alle verschillende vormen van gebed. Onze relatie met HaSjem, zowel fysiek als met de nèfèsj, roeach en nèsjama, is door gebed. Dit gebiedt HaSjem met deze eenvoudige woorden: “… en Hem te dienen met heel uw hart en met heel uw nèfèsj”. Dit gebod, dat we twee keer per dag reciteren als tweede paragraaf van het Sjema, is essentieel om Israëls relatie met HaSjem te begrijpen. We zijn het volk dat bidt als een volk. Wij, als individu, zijn deel van dit volk dat als een volk bidt tot HaSjem. We bidden als individuen en we bidden als een volk. Hierdoor dienen we HaSjem met heel ons hart en heel onze nèfèsj.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.