Parasjat Inspiratie – We’ètchanan

שְׁמַ֖ע יִשְׂרָאֵ֑ל יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֵ֖ינוּ יְהֹוָ֥ה | אֶחָֽד: וְאָ֣הַבְתָּ֔ אֵ֖ת יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֑יךָ בְּכָל־לְבָֽבְךָ֥ וּבְכָל־נַפְשְׁךָ֖ וּבְכָל־מְאֹדֶֽךָ: וְהָי֞וּ הַדְּבָרִ֣ים הָאֵ֗לֶּה אֲשֶׁ֨ר אָֽנֹכִ֧י מְצַוְּךָ֛ הַיּ֖וֹם עַל־לְבָבֶֽךָ: וְשִׁנַּנְתָּ֣ם לְבָנֶ֔יךָ וְדִבַּרְתָּ֖ בָּ֑ם בְּשִׁבְתְּךָ֤ בְּבֵיתֶ֨ךָ֙ וּבְלֶכְתְּךָ֣ בַדֶּ֔רֶךְ וּבְשָׁכְבְּךָ֖ וּבְקוּמֶֽךָ: וּקְשַׁרְתָּ֥ם לְא֖וֹת עַל־יָדֶ֑ךָ וְהָי֥וּ לְטֹֽטָפֹ֖ת בֵּ֥ין עֵינֶֽיךָ: וּכְתַבְתָּ֛ם עַל־מְזֻז֥וֹת בֵּיתֶ֖ךָ וּבִשְׁעָרֶֽיךָ:

Luister, Israël! De HEEERE, onze God, de HEERE is één! Daarom zult u de HEERE, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht. Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat. U moet ze als een teken op uw hand binden en ze moeten als een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn. U moet ze op de deurposten van uw huis en op uw poorten schrijven.

– Deuteronomium 6:4-9

In het Toragedeelte van deze week staat een herformulering van de Dibraja [10 geboden] en het Sjema. In Markus 12 vraagt een Schriftgeleerde aan Jesjoea wat het eerste van alle geboden is. Jesjoea had net de theologie van de Sadduceeën vernietigd. Dat deed Jesjoea niet met de Farizeeën. Hij ging steeds na of ze zich hypocriet gedroegen, maar Hij maakte nooit bezwaar tegen hun theologie.

Daarom stelt de Schriftgeleerde Jesjoea op een vriendelijke manier deze vraag, en het besluit is ook heel positief. Jesjoea’s antwoord past perfect in het Farizese denken en hun theologie.

Op het eerste zicht citeert Jesjoea Deuteronomium 6:4-5 als antwoord. Maar Jesjoea citeert de Tora niet accuraat. Jesjoea’s antwoord omvat het concept van verstand of begrip. Aangezien het een overtreding is om iets aan de Tora toe te voegen, weten we dat Jesjoea dit niet deed. Wat Hij hier wel deed, was Tora interpreteren en uitleggen. En dat is de definitie van Mondelinge Leer.

De Schriftgeleerde was niet dom; hij was immers een leraar van Tora. Hij wist dat Jesjoea de Tora niet exact citeerde. Het was voor de Schriftgeleerde volstrekt normaal dat Jesjoea een Mondelinge Leer-interpretatie en verklaring van de Toratekst gaf. Voor Schriftgeleerden en Farizeeën was het doel van de Mondelinge Leer om uitleg en inzicht te geven aan de Tanach [Oude Testament].

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.