Parasjat Inspiratie – Teroema

וְנָֽתַתָּ֖ אֶל־הָֽאָרֹ֑ן אֵ֚ת הָֽעֵדֻ֔ת אֲשֶׁ֥ר אֶתֵּ֖ן אֵלֶֽיךָ: וְעָשִׂ֥יתָ כַפֹּ֖רֶת זָהָ֣ב טָה֑וֹר אַמָּתַ֤יִם וָחֵ֨צִי֙ אָרְכָּ֔הּ וְאַמָּ֥ה וָחֵ֖צִי רָחְבָּֽהּ: וְעָשִׂ֛יתָ שְׁנַ֥יִם כְּרֻבִ֖ים זָהָ֑ב מִקְשָׁה֙ תַּֽעֲשֶׂ֣ה אֹתָ֔ם מִשְּׁנֵ֖י קְצ֥וֹת הַכַּפֹּֽרֶת: וַֽ֠עֲשֵׂ֠ה כְּר֨וּב אֶחָ֤ד מִקָּצָה֙ מִזֶּ֔ה וּכְרוּב־אֶחָ֥ד מִקָּצָ֖ה מִזֶּ֑ה מִן־הַכַּפֹּ֛רֶת תַּֽעֲשׂ֥וּ אֶת־הַכְּרֻבִ֖ים עַל־שְׁנֵ֥י קְצוֹתָֽיו: וְהָי֣וּ הַכְּרֻבִים֩ פֹּֽרְשֵׂ֨י כְנָפַ֜יִם לְמַ֗עְלָה סֹֽכְכִ֤ים בְּכַנְפֵיהֶם֙ עַל־הַכַּפֹּ֔רֶת וּפְנֵיהֶ֖ם אִ֣ישׁ אֶל־אָחִ֑יו אֶ֨ל־הַכַּפֹּ֔רֶת יִֽהְי֖וּ פְּנֵ֥י הַכְּרֻבִֽים: וְנָֽתַתָּ֧ אֶת־הַכַּפֹּ֛רֶת עַל־הָֽאָרֹ֖ן מִלְמָ֑עְלָה וְאֶל־הָ֣אָרֹ֔ן תִּתֵּן֙ אֶת־הָ֣עֵדֻ֔ת אֲשֶׁ֥ר אֶתֵּ֖ן אֵלֶֽיךָ:

Vervolgens moet u in de ark de getuigenis leggen, die Ik u geven zal. Dan moet u een verzoendeksel van zuiver goud maken, zijn lengte tweeënhalve el en zijn breedte anderhalve el. Vervolgens moet u twee cherubs van goud maken, als gedreven werk moet u ze maken, aan de beide uiteinden van het verzoendeksel. Maak één cherub aan het uiteinde aan de ene kant, en één cherub aan het uiteinde aan de andere kant; als één geheel met het verzoendeksel moet u de cherubs maken, aan de beide uiteinden ervan. De cherubs moeten hun beide vleugels naar boven uitgespreid houden, terwijl ze met hun vleugels het verzoendeksel bedekken en hun gezichten naar elkaar toe gericht zijn; de gezichten van de cherubs moeten naar het verzoendeksel gericht zijn. Vervolgens moet u het verzoendeksel op de ark leggen, en in de ark moet u de getuigenis leggen, die Ik u geven zal.

– Exodus 25:16-21

In het Toragedeelte van deze week staan veel gedetailleerde instructies voor het bouwen van de Misjkan. Er worden instructies gegeven voor het bouwen van de Ark van het verbond en voor de materialen en werkwijze die gebruikt moeten worden. HaSjem geeft instructies aangaande het kunstwerk op de Ark van het verbond, in het Heilige der heiligen en in de Misjkan zelf. Deze instructies zijn niet volledig, maar het aantal details is verbazingwekkend.

In onze moderne tijd zeggen we vaak ‘G’d is niet een G’d van religie’. Toch zien we duidelijk in het Toragedeelte van deze week dat HaSjem erg veel belang hecht aan details. Als HaSjem niet geïnteresseerd zou zijn in religie, waarom benoemt de Tora dan al die details als instructies die we moeten opvolgen? Voor velen is dit een erg ongemakkelijke vraag.

Het antwoord staat eigenlijk in de Schrift; niet alleen in het Toragedeelte van deze week, maar op vele plaatsen in de Tora. HaSjem hecht belang aan religie. Hij is geïnteresseerd in details. HaSjem zegt ons duidelijk om de dingen op een bepaalde manier te doen. Dat is precies de definitie van religie: de dingen doen die HaSjem ons opdroeg, op de manier waarop Hij ons zegt ze te doen. Als we ervoor kiezen om geen aandacht te schenken aan hoe HaSjem zegt dat we de dingen moeten doen, dan wijzen we eigenlijk de G’d van Israël terecht. Dan zeggen we dat HaSjem niet belangrijk genoeg is om aandacht te schenken aan de details van Zijn instructies. Dat wordt bedoeld met het 4e gebod van de Dibraja, om de Naam van G’d niet ijdel [ondoordacht] te gebruiken. Als we  niet genoeg geven om wat HaSjem ons heeft gezegd te doen, op de manier waarop Hij ons heeft gezegd het te doen, houden we dan van HaSjem met heel ons hart, heel onze ziel en al onze kracht? We moeten niet alleen meer van HaSjem houden; wat betekent met de juiste intentie en hartgesteldheid, maar we moeten HaSjem ook uit alle macht liefhebben. Dat betekent de religie van HaSjem volgen en doen wat Hij ons opdroeg te doen, op de manier waarop Hij ons heeft gezegd het te doen.

Sjabbat sjalom.

GEEF JE OP VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Ontvang onze wekelijkse studies en leer Tora!

Avatar foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.